A sütőtök az utóbbi időben nagy kedvencünk lett: a frissen sűlt szeleteket azonnal leellenőrizzük 😋 és ha marad, akkor igyekszem valami finomságot is készíteni. Gyakran készítek belőle golyócskákat, kuglófot, krémlevest, vagy akár krémet süteménybe, de most valami másra vágytam: finom puha kalácsra.
A tészta hozzávalói:
- 50 dkg liszt
- 2 dkg élesztő
- 1 db nagy tojás
- 2 ek cukor
- 5 dkg vaj
- 2 dl tejszín
A lisztet átszitáltam, majd az összes hozzávalóval együtt összegyúrtam és hagytam kelni. Fél óra múlva átmozgattam és hagytam duplájára kelni.
Töltelék hozzávalói:
- 30 dkg sűlt sütőtök
- 1 ek kakaó
- 1-2 ek baracklekvár
- 1-2 ek cukor
- 1-2 ek darált keksz
- 10 dkg mazsola
- 1 kk fahéj
A mazsolát forró vízben megmostam. A sütőtököt villával összetörtem, majd hozzákevertem a többi hozzávalót.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán kinyújtottam, megkentem a töltelékkel.
Feltekertem, mint a bejglit, (itt érdemes áthelyezni a tepsibe a sütőpapírra) majd éles késsel hosszában kettévágtam. Óvatosan a kettévágott részt felfelé fordítottam.
Előmelegített 200 fokos sütőbe tettem, a hőfokot 10 perc múlva egy kicsit visszavettem és 30-35 percig sütöttem. Amikor megsűlt, még forrón átkentem juharsziruppal. (Ha nincsen, akkor tökéletes egy kis tejjel elkevert méz is, vagy akár el is hagyható.)
Melegen-hidegen is nagyon finom volt!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése