A sütőtök azon ritka dolgok közé tartozik, amit egyáltalán nem szerettem gyerek/fiatal koromban. A Mama sütött néha és próbálkozott, hátha rajta kívül bárki is enne belőle, de általában nem tolakodtunk érte! Persze az is lehet, hogy a sok évvel ezelőtti sütőtökök nem voltak ilyen finomak, mint a mostaniak, vagy csak változott az ízlésünk - de mostanában rendszeresen veszek és nagy örömmel fogyasztjuk. Most a megsütött sütőtökből egy kicsit másképp hasznosítottam.
Hozzávalók:
- 40 dkg megsűlt sütőtök
- 8-10 dkg cukor (attól függ, milyen édes a tök)
- 1 db tojás
- 1 vaníliás cukor
- pici rum (elhagyható, de nem érdemes :-) )
- 4 ek olaj
- 20 dkg liszt
- 1 kk szódabikarbóna
- 1 kk sütőpor
- 1 kk mézes fűszerkeverék
- 1 csapott kk fahéj
- 15 dkg kockára vágott birsalmasajt (ha nincs, akkor mazsola, vagy amit szeretünk)
- a tetejére csokoládé ganache és kókusz reszelék
A sütőtököt leszedtem a héjáról és egy villával összetörtem. A tojással és cukrokkal együtt jól összekevertem, majd hozzáadtam az olajat és rumot és azzal is kevertem egy kicsit. A lisztet összekevertem a fűszerekkel, a sütőporral és a szódabikarbónával és hozzászitáltam a keverékhez, összevegyítettem őket. A végén beleforgattam az apró kockákra vágott birsalmasajtot.
Vajjal kikent sütőformába kanalaztam a masszát és előmelegített 180 fokos sütőben kb 30 perc alatt megsütöttem. Néhány percig hagytam hűlni a formában, majd kiborítottam egy tálra és ott hűlt tovább.
A tetejére 10 dkg étcsokoládét olvasztottam 0,5 dl tejszínnel (éppen ennyi maradékom volt), így viszont jó sűrű lett a ganache-om. Rákanalaztam a tészta tetejére és jól megszórtam kókuszreszelékkel.
Még picit langyos volt, mikor megkóstoltuk - isteni finom volt! 😋
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése