2017. szeptember 29., péntek

Egyensúly tészta édesen és sósan

Az egyensúly tészta az egyik legegyszerűbb és egyben legklasszabb dolog: minimális hozzávalók, remekül tűri a fagyasztást - így bármikor előkapható és mindig nagyon finom.
Eredetileg juhtúrós pogácsának kaptam a receptet - amit természetesen juhtúróval kell elkészíteni és igazán csak sósan finom. 😉
Viszont tehéntúrót használva nyugodtan variálhatjuk, ahogy éppen kedvünk tartja!


Hozzávalók a tésztához:
- 25 dkg tehén túró
- 25 dkg vaj (eredetileg rama volt)
- 25 dkg sima liszt
- pici só

A hozzávalókat jól összedolgozom, hogy teljesen egynemű legyen és kicsit lisztes deszkán már nyújthatom is. 
Általában dupla adagot szoktam készíteni, aminek a felét folpackba csomagolva lefagyasztom. Vendégvárónak is tökéletes, a hűtőben is eláll jó néhány napig, csak gyorsan nyújtani és sütni kell. (Eddig mindenkinek nagyon-nagyon ízlett, de magunk is eltüntetjük rekord idő alatt!! 😄)
A legegyszerűbb verzió a sajtos rúd: a tésztát gáztepsi-méretűre nyújtom, átteszem a tepsire, megkenem a tetejét tojással, megszórom sajttal (vagy amihez éppen kedvünk van/van itthon) és derelyevágóval rudakat vágok belőle.
Előmelegített sütőben kb 200-220 fokon 20 perc alatt készresül - érdemes figyelni, nehogy megégjen, mert gyorsan elkészül. 


Az édes verzió nálam (eddig) a pálmalevél volt: cukros illetve fahéjas cukros ízesítéssel. Persze lehetne akár kókuszreszeléket is szórni rá vagy amihez éppen az embernek kedve van, de mi nagyon szeretjük a fahéjas sütiket, így sokszor készül az.


A pálmalevélhez a tésztát kristálycukorral megszórt deszkán nyújtom ki, megkenem kevés vajjal, megszórom kristálycukorral (és amihez még kedvünk van, pl fahéj, kókuszreszelék - de csak cukorral is nagyon finom!), majd kétoldalról szorosan feltekerem. 1-2 vagy akár 3 cm vastag csíkokat vágok, amiket egyenként a cukrozott deszkán kinyújtok (logikusan a vékonyabbak kisebbek, a vastagabbak nagyobbak lesznek). Sütőpapírral bélelt tepsire teszem őket.


Úgy is lehet hajtogatni, hogy a kinyújtott, vajazott és megszórt tészta feléig felhajtom az alsó illetve a felső részét, itt is vajazom, szórom és újra hajtok rajta. Egy nyolcad széles tésztasávom lesz, amit szintén felvágok. Ha vékony csíkokat vágok akkor elég csak az élére forgatva szépen elhelyezni a sütőlapon, ha vastagabbakat, akkor érdemes ezeken is egy kicsit "átmenni" a nyújtófával.
Forró sütőben kb 20 perc alatt elkészül - az utolsó 5 percre megforgatom őket, hogy a másik oldaluk is szép piros, ropogós legyen.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése