Volt még mandulám és szerettem volna valami finom aprósüteményt sütni, így ez a recept került kipróbálásra. Sajnos amikor ezt találtam a neten és lefényképeztem, nem jutott eszembe, hogy azt is mellé tegyem, hogy honnan való, így aki ráismer, hogy ez az ő receptje, annak ezúton is üzenem, hogy köszönöm és nagyon finom.
Mivel nekem héjas mandulám volt, így azzal kezdtem, hogy a barna héjától megfosztottam a mandulákat. Egy kis lábosban felforraltam vizet, beletettem a 15 dkg mandulát és forraltam 1 percig. Nem tovább, mert az nem cél, hogy a mandula belseje is megfőjjön, viszont ennyi idő alatt a barna héja elválik a fehér belsőrészétől. Leszűrtem, hideg vízzel lehűtöttem és papírtörlővel kicsit megszárítottam, majd egyesével a két ujjam közé vettem őket, megnyomtam és a mandulák kipattantak a barna héjukból. (Ha több mandulánk van, akkor részletekben, 15 dekánként tegyük a forró vízbe, szedjük ki és hűtsük le.)
Hozzávalók:- 35 dkg vaj/margarin
- 20 dkg kristálycukor
- 50 dkg liszt
- 13 dkg darált mandula
- 1 tojás sárgája
- kb 5 dkg darált mandula (vagy jégcukor/barnacukor, esetleg kókuszreszelék)
Másnap a hengereket 5-6 mm-es karikákra szeleteltem - volt, ami kicsit vastagabb lett, de nekünk a vékonyabbak jobban izlettek, így érdemes figyelni rá, hogy ne legyen 0,5 centinél vastagabb. Sütőpapírral bélelt 2 nagyobb tepsire pakoltam őket, majd előmelegített sütőben 190 fokon légkeveréssel 15 perc alatt készre sütöttem. Hagytam a tepsiben hűlni és egy részét azonnal fémdobozba tettem, amiben sokáig (?) eltartható.
A nagyobb részére viszont még egy kis kezelés várt: félig belemártottam őket csokiba. Használhattam volna kész csokit is, most azonban egy kicsit több időt szántam rá és készítettem kakaóból mázat.
- 10 dkg cukor
- 8 dkg vaj/margarin
- 2 ek kakaópor
- 2 ek tej
Nagyon finom, porhanyós sütemény, aminek igazán jól áll a csokimáz. Néhány napig - talán egy hétig - tartott, amíg megeszegettük őket és végig megőrizte a tökéletes minőséget.
Óh, mandulával csodás lehetett! Én általában dióval helyettesítem.
VálaszTörlésTényleg finom volt mandulával - szerencsére még egy adagnyi mandulám van itthon. De ha elfogy, akkor nálam is jöhet helyette a dió! :-)
Törlés