Ezt a süteményt már régóta nézegetem a FB-on, ahol az egyik kedves ismerősöm rendszeresen elkészíti. Ránézésre pont az, amit sok-sok évvel ezelőtt is lehetett venni a boltokban és most is töretlen népszerűségnek örvend a cukrászdákban vagy dobozolva az élelmiszer áruházakban. Ránézésre. Viszont a valóságban ég és föld!
Szerencsére most Karácsonyra megsütöttem és nem, egyáltalán nem fürészpor jellegű nyögvenyelős sütemény, hanem az a fajta, amit nagyon nehéz abbahagyni.😂
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 2 dkg só
- 7 gr sütőpor
- 1,5 dkg élesztő (eredeti receptben 5 g szárított szerepel)
- 4 db tojássárga
- 35 dkg vaj/margarin
- 10 dkg tejföl
- tetejére 1 tojás + magok vegyesen, ízlés szerint (most szezámmag, lenmag és mák került rá, de a Pisti kedvéért legközelebb teszek rá köménymagot is)
Először a lisztet összemorzsoltam a HIDEG vajjal, majd az összes többi hozzávalóval együtt összegyúrtam. Egy 20x30 cm-es téglalapot nyújtottam belőle, megkentem a tetejét a felvert tojással és megszórtam a különböző magokkal.
Egy nagy késsel 2x2 centis kockákra vágtam. Arra figyelni kell, hogy a kést ne húzzuk, hanem felülről csak nyomjuk lefelé a vágás közben, és akkor szépen sikerülnek a kockácskák.
Sütőpapírral bélelt nagy sütőlapra tettem őket kis távolságra egymástól és előmelegített 230 fokos sütőben légkeverésen sütöttem 5 percig, majd visszavettem a hőfokot 210 fokra és még 10 percig sűlt. Az eredeti receptben az alacsonyabb hőfokon csak 7 perc volt megadva, de mi a kicsit sültebb dolgokat jobban szeretjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése