2024. november 12., kedd

Birsalmasajt sütőben

 Sokszor készítettem már birsalmasajtot, sőt amikor túl sok körténk volt, még körtesajtot is. Ízre mindig nagyon meg voltunk vele elégedve, de a látvány! Persze tőlem nem szokatlan a "csúnya, de finom" kategória, viszont idén sikerült olyan birsalmasajtot készítenem, amit még szívesen nézegetek is.😂


Ami a leginkább eltért az eddigi készítési módtól, hogy a már pépesített birsalmát nem lábosban, sűrűn kevergetve főztem készre - és így megúsztam a rengeteg égést is a kezemen, ami az erősen puffogó, köpködő birsalmasajt-főzés velejárója.

A birsalmákat több vízben, alaposan megmostam, (a szőröcskéket teljesen le kell róla szedni), a hibás részeket és a magházat kivágtam. Megpucolni nem kell. Egyforma darabokra vágtam és egy nagy lábasban kevés vízzel kb 30-40 perc alatt puhára főztem. Amikor elkészült, pépesre turmixoltam és egy nagyobb, magasfalú tepsibe tettem. A birsalma kb 6 kg volt, amiből a tisztítás, főzés, pépesítés után 4,5 kg lett. (Ez leginkább annak tudható be, hogy "bio" birsalma volt és elég sok rossz résztől kellett megszabadítanom.) Minden kiló birsalmapéphez 70 dkg cukrot számítottam és egy citrom levét is hozzáadtam. A tepsiben jól összekevertem és előmelegített sütőbe tettem. A sütőt először felfűtöttem 200 fokra, aztán visszavettem 150 fokra. Arra készültem, hogy akár 3-4 órát is sülni fog, de végül kb 2 óra után már tökéletes lett. A biztonság kedvéért 20-30 percenként átkevertem és a végén már olyan volt, ahogy a nagykönyvben írják, tökéletesen besűrűsödött.

A régi beidegződésem miatt a tálkákat, az őzgerincformákat kibéleltem folpackkal, hogy könnyebb legyen majd kiborítani, de ez olyan tökéletesen megdermedt, hogy folpack nélkül is kijött volna a formákból.


Mivel mindannyian imádjuk a birsalmasajtot, igyekszem minden évben készíteni, de a jövőben soha többet másképpen! Imádom ezt a megoldást!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése