A tavaszi piros retket mindig nagyon szerettük, jégcsap retket is szoktam venni és a sörretek lágy íze is a kedvencünk. De a fekete retek nem került be a mindennapi vásárlásaink közé. Eddig. Elrettentésül hallottam róla, hogy nagyon büdös - ez nagyjából igaz is. Viszont mellette szól, hogy tele van vitaminnal és ásványokkal, az epekő kialakulásának megelőzésére és a máj tisztítására már több ezer éve használják. Azt kevesen írták, hogy kifejezetten finom. Pedig az.
Első alkalommal egy nagyon egyszerű verziót próbáltam ki. 3 db közepes fekete retket meghámoztam és apró lyukú reszelőn lereszeltem. 1 db közepes lilahagymát is hozzáreszeltem, sóztam és állni hagytam egy kicsit.
Kikevertem egy kevés salátalevet: 1 ek cukrot elkevertem 1 ek ecettel és kevés vízzel. (Az arányok ízlés szerint változtathatók.) Sót nem tettem bele, mert a hagymás retket eléggé besóztam. Vizet is keveset tettem hozzá, mert a retek is eresztett levet. A levet összekevertem a hagymás retekkel, majd betettem a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek.
Ez aránylag kis adag volt - számítva arra, hogyha esetleg nem ízlik. De szerencsére jól vizsgázott: pillanatok alatt elfogyott.
A következő adagot már jóval bátrabban készítettem: kb 1 kg retket hozott a Pisti, amit ugyanúgy előkészítettem - meghámoztam, apró lyukú reszelőn lereszeltem és besóztam. Adtam hozzá 1 db nagyobb lilahagymát és 1 db nagyobb (kb 20 dkg-nyi) sárgarépát is reszelve.
Felöntöttem a salátalével és lezárt csavaros üvegekben a hűtőbe tettem.
A régi mondás szerint (reggel méreg, délben étek, este orvosság) a "helyes" fogyasztása az lenne, hogy leginkább este és legkevésbé reggel együk, de ez nálunk nem jön be és rendszeresen ettük a reggeli részeként. Jelentem, egyáltalán nem mérgezett meg minket.😃😌
Még több verziót is szeretnék kipróbálni, úgyhogy folytatás következik. 😊
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése