2024. november 26., kedd

Mákos szelet

 Megkívántuk a mákos sütit és szerencsére volt is itthon mák, így gyorsan összehoztam ezt az egyszerű és gyorsan elkészíthető süteményt. Annyira finom volt, hogy alig bírtuk abbahagyni.


Hozzávalók a tésztához:
  • 5 dkg kókuszolaj
  • 2 db tojássárga
  • csipet só
  • 1 ek cukor
  • 20 dkg liszt
  • 0,5 csomag sütőpor
  • 2 ek tej
A kókuszolajat a tojás sárgájával és a cukorral egy kicsit kikevertem, hozzászitáltam a sütőporral és a sóval elkevert lisztet és a 2 ek tejjel összedolgoztam. Nem kell sokat dolgozni vele, pillanatok alatt összeáll a tészta. A 32x22 cm-es (piros) tepsi aljába nyomkodtam - persze lehet szépen kinyújtani is, de így is tökéletesen működik.


Hozzávalók a mákos réteghez:
  • 30 dkg darált mák
  • 10 dkg mazsola
  • 20 dkg köles
  • 6 ek cukor
  • 2 tojás fehérje
  • 1 ek méz
  • 7-8 ek sárgabaracklekvár
  • citromhéj
  • fahéj
A kölest megmostam és kb 5 dl vízzel puhára főztem. A tojásfehérjéket habbá vertem. A mazsolát megmostam. Amikor a köles kihűlt összekevertem a többi hozzávalóval - a tojáshabot a végén óvatosan forgattam bele. Az egészet elsimítottam a tésztán és előmelegített 170 fokos sütőben kb 35-40 perc alatt szép pirosra sütöttem.


Amíg sült a süti eszembe jutott, hogy kicsit meg lehetne bolondítani egy kis citrom mázzal. Fél citrom levét (3-4 ek) összekevertem 10-13 dkg porcukorral és addig kevertem, amíg egységes, selymes állaga lett. Aztán tettem hozzá még egy kevés sárga ételfestéket (enélkül is tökéletes lenne) és azzal is kevertem egy kicsit.
A langyosra hűlt sütemény tetejére öntöttem és elsimítottam. 


Nagyon finom lett a szaftos mákos töltelék a vékony tésztán és a pikáns citrom máz együttese. Szerettük és mivel nagy kedvencünk a mák, valószínűleg sokszor fogom még elkészíteni.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése