Megkívántuk a mákos sütit és szerencsére volt is itthon mák, így gyorsan összehoztam ezt az egyszerű és gyorsan elkészíthető süteményt. Annyira finom volt, hogy alig bírtuk abbahagyni.
Hozzávalók a tésztához:
- 5 dkg kókuszolaj
- 2 db tojássárga
- csipet só
- 1 ek cukor
- 20 dkg liszt
- 0,5 csomag sütőpor
- 2 ek tej
A kókuszolajat a tojás sárgájával és a cukorral egy kicsit kikevertem, hozzászitáltam a sütőporral és a sóval elkevert lisztet és a 2 ek tejjel összedolgoztam. Nem kell sokat dolgozni vele, pillanatok alatt összeáll a tészta. A 32x22 cm-es (piros) tepsi aljába nyomkodtam - persze lehet szépen kinyújtani is, de így is tökéletesen működik.
- 30 dkg darált mák
- 10 dkg mazsola
- 20 dkg köles
- 6 ek cukor
- 2 tojás fehérje
- 1 ek méz
- 7-8 ek sárgabaracklekvár
- citromhéj
- fahéj
A kölest megmostam és kb 5 dl vízzel puhára főztem. A tojásfehérjéket habbá vertem. A mazsolát megmostam. Amikor a köles kihűlt összekevertem a többi hozzávalóval - a tojáshabot a végén óvatosan forgattam bele. Az egészet elsimítottam a tésztán és előmelegített 170 fokos sütőben kb 35-40 perc alatt szép pirosra sütöttem.
Amíg sült a süti eszembe jutott, hogy kicsit meg lehetne bolondítani egy kis citrom mázzal. Fél citrom levét (3-4 ek) összekevertem 10-13 dkg porcukorral és addig kevertem, amíg egységes, selymes állaga lett. Aztán tettem hozzá még egy kevés sárga ételfestéket (enélkül is tökéletes lenne) és azzal is kevertem egy kicsit.
A langyosra hűlt sütemény tetejére öntöttem és elsimítottam.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése