2024. november 14., csütörtök

Fügés pite

 Az idén fantasztikus fügetermésünk volt, sok-sok üveg fügelekvárt tettem el, így nyugodt szívvel tudtam az utolsó kiló termést ehhez a fantasztikus sütihez felhasználni. Az eredeti ötletet Gizinél találtam, amit persze egy kicsit ízlésünk szerint átalakítottam. És mivel biztosra mentem, egyből dupla mennyiségből sütöttem. Igaz, hogy a fügeszezonnak vége, de a téli időszakban is elkészíthető a süti, remekül variálható a füge helyett más gyümölccsel.

Hozzávalók a tésztához:

  • 5 dkg kókuszolaj (vagy vaj, de zsírral is finom)
  • 1 db tojás
  • 1 ek cukor
  • csipet só
  • 20 dkg liszt
  • 0,5 zacskó sütőpor
A kókuszolajat a tojással és a cukorral néhány perc alatt kikeverem, majd beleszitálom a sütőporral és sóval elkevert lisztet. Összeállítom a tésztát - nem kell hosszan gyúrni, néhány perc alatt elkészül. Majd a tepsi alján elegyengetem. (Nem szoktam külön nyújtani, csak a kezemmel egyenesre nyomkodom.)


Hozzávalók a töltelékhez:
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg méz
  • 10 dkg őrölt mandula
  • 10 dkg őrölt dió 
  • 4 db tojás
  • 10 dkg tejszín
  • kevés vanília aroma
  • 2 db főzős vanília puding
  • kb 1 kg füge
Egy tálban a vajat kikevertem a mézzel, majd hozzáadtam a tejszínt, a vanília aromát és egyenként a tojásokat. Ezután következtek a mandula és a dió. Nekem most nem volt itthon annyi mandula, hogy csak azt tegyek bele, így került bele a dió, de akár csak dióval is tökéletes lenne. A végén belekevertem a pudingot is és az egész masszát elsimítottam a tésztán. A tetejét kiraktam félbevágott fügékkel.
A sütőt előmelegítettem 170 fokra és kb 55 perc alatt szép pirosra sütöttem.


Most következik a legnehezebb rész: meg kell várni, amíg kihűl a süti. Legalább langyosra! 😃 
Aztán kockákra vágjuk, tálaljuk és kapkodjuk a morzsákat, ha maradnak.😍

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése