Az idén fantasztikus fügetermésünk volt, sok-sok üveg fügelekvárt tettem el, így nyugodt szívvel tudtam az utolsó kiló termést ehhez a fantasztikus sütihez felhasználni. Az eredeti ötletet Gizinél találtam, amit persze egy kicsit ízlésünk szerint átalakítottam. És mivel biztosra mentem, egyből dupla mennyiségből sütöttem. Igaz, hogy a fügeszezonnak vége, de a téli időszakban is elkészíthető a süti, remekül variálható a füge helyett más gyümölccsel.
Hozzávalók a tésztához:
- 5 dkg kókuszolaj (vagy vaj, de zsírral is finom)
- 1 db tojás
- 1 ek cukor
- csipet só
- 20 dkg liszt
- 0,5 zacskó sütőpor
A kókuszolajat a tojással és a cukorral néhány perc alatt kikeverem, majd beleszitálom a sütőporral és sóval elkevert lisztet. Összeállítom a tésztát - nem kell hosszan gyúrni, néhány perc alatt elkészül. Majd a tepsi alján elegyengetem. (Nem szoktam külön nyújtani, csak a kezemmel egyenesre nyomkodom.)
Hozzávalók a töltelékhez:
- 20 dkg vaj
- 20 dkg méz
- 10 dkg őrölt mandula
- 10 dkg őrölt dió
- 4 db tojás
- 10 dkg tejszín
- kevés vanília aroma
- 2 db főzős vanília puding
- kb 1 kg füge
Egy tálban a vajat kikevertem a mézzel, majd hozzáadtam a tejszínt, a vanília aromát és egyenként a tojásokat. Ezután következtek a mandula és a dió. Nekem most nem volt itthon annyi mandula, hogy csak azt tegyek bele, így került bele a dió, de akár csak dióval is tökéletes lenne. A végén belekevertem a pudingot is és az egész masszát elsimítottam a tésztán. A tetejét kiraktam félbevágott fügékkel.
A sütőt előmelegítettem 170 fokra és kb 55 perc alatt szép pirosra sütöttem.
Aztán kockákra vágjuk, tálaljuk és kapkodjuk a morzsákat, ha maradnak.😍
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése