Már jó ideje keresgéltem valami finomságot, amire a maradék mogyoróvajamat megfelelően el tudom használni. Sok érdekes receptet végig néztem, végül szűkült a kör: azt már tudtam, hogy keksz lesz belőle. Ezt a receptet Gizinél találtam - mondanom sem kell, hogy egyáltalán nem hasonlít az ő gyönyörű kekszeire, de valami elképesztően finom!
(Majdnem) mindent úgy csináltam, hogy a receptben volt: a 25 dkg mogyoróvajat összekevertem 25 dkg porcukorral, 5 dkg étkezési keményítővel, 1 cs. vaníliás cukorral és 1 db nagy tojással.
Eleinte tartottam tőle, hogy nem fog összeállni, de teljesen jó kis állaga lett!
Pici golyócskákat formáztam belőle, amit sütőpapírral bélelt tepsikre rakosgattam, egymástól kicsit távolabb. Nagyjából 30-32 db lett belőle.
Ahogy Gizi ajánlotta, a tetejüket villával két irányból kicsit megnyomtam: ezzel szétlapítottam a golyókat és minta is került a tetejére. 😃
Miközben csináltam, eszembe jutott, hogy van nekem tavalyról finom sűlt cseresznye lekvárom, ami már teljesen besűrűsödött. Így körülbelül a felének a tetejére kiskanállal mélyedést nyomtam és a lekvárból tettem a tetejére.
Előmelegített 180 fokos sütőben kb 15 perc alatt készre sűlt.
És hogy milyen az íze? Egészen különleges, sokkal inkább habcsók, mint keksz, viszont omlós és eteti magát! De nagyon!!
Sylvia, ez a keksz valóban "különleges" szerintem igenis szépséges, és valami isteni finom lehet ezzel a lekvárral a közepén. Adtál egy jó ötletet, van itthon mogyoróvaj, így a héten biztosan sütök egy adagot lekvárral a közepén. Nagyon örülök hogy ízlett, és köszönöm hogy megemlítettél.
VálaszTörlésDrága Gizi! Köszönöm a receptet és a kedves szavaidat :) A keksz kicsit bumfordi lett, de mi így is nagyon szerettük! Azt én is igazolhatom, hogy pillanatok alatt elfogy :)
Törlés