2023. november 20., hétfő

Csíkos kuglóf

 Az elmúlt időszakban sokszor sütöttem kuglófot - általában valamilyen kevert tésztásat, ami szinte mindig nagyon finom volt, de a látványviláguk nem tükrözte az ízüket. Most viszont kalácsra gondoltam, jó mazsolásra, így lett belőle ez a kakaós csíkos kuglóf. 😃😍


Hozzávalók:

  • 45 dkg liszt 
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 2 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 2 db tojás
  • csipet só
  • 8 dkg cukor
  • reszelt citromhéj
  • 10 dkg mazsola
  • 2 ek kakaó

A lisztet beleszitáltam egy tálba, belemorzsoltam az élesztőt és az összes hozzávalót (a mazsola és kakaó nélkül) jól összedolgoztam.
A mazsolát forró vízzel lemostam és egy kis időre beáztattam.
A kakaót elkevertem 1 ek vízzel.
Amikor a tészta szép selymes állagú lett hozzáadtam a mazsolát és utána megfeleztem.
Az egyik feléhez hozzádolgoztam a kakaót - egy kicsit márványos maradt, de azért az egész tészta kakaós lett.
Először kinyújtottam a fehér részt, majd a kakaósat és egymásra helyeztem a két tésztát.

A két tésztát egyszerre, mint a bejglit szépen felcsavartam, majd beletettem a kivajazott kuglóf formába. Hagytam kelni kb 45-50 percet.



Előmelegített sütőben légkeverésen 160 fokon nekem kb 50 perc alatt elkészült. Elzártam a sütőt és még 10 percig hagytam a sütőben, majd egy tálra borítottam és hagytam kihűlni. 





2 megjegyzés:

  1. Nagyon, de nagyon finom lehet ez a kuglóf... látszik a tésztáján hogy milyen laza és könnyű a szerkezete. Megpróbálom teljes kiőrlésű liszttel megsütni, igaz azzal nem lesz azért ilyen finom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én csak kenyérhez szoktam használni tk lisztet és még ahhoz is csak részben, így nem tudom, hogy le lehet-e cserélni egy az egyben. De Neked már olyan nagy tapasztalatod van, hogy biztosan sikerül majd!

      Törlés