2023. november 9., csütörtök

Készülődés a télre I.

 Nagyon szeretem a padlófűtést, és bár szerencsére ebben a házunkban ismét élvezhetjük ennek a fűtési rendszernek minden előnyét, mégis úgy döntöttünk, hogy a jelenlegi nehéz helyzetben szükséges a többlábon állás: a gázzal való fűtés mellé a biztonság kedvéért kell valami más is. Kiegészítésül a fatüzelésű kandalló mellett döntöttünk.


Az első feladat az volt, hogy ki kellett találni, hova szeretnénk rakni a kandallót - van két kéményünk, de az egyik már annyira körbe lett építve bútorokkal, hogy azt nem szerettük volna szétszedni, így maradt a másik.

A Pisti alaposan körbejárta a problémát: hosszasan tanulmányozta a különböző csőtípusokat, kandallókat, kéménybekötéseket, aztán nekikezdett a munkának.

Először az egyik falat kellett átfúrni - a füstcső méretének megfelelő lyukat kellett prezentálni. Első gondolat az volt, hogy bérelünk olyan fúrót, ami kivágja a megfelelő méretű lyukat, de végül sok-sok apró lyukat fúrt a falba, ami aztán összeállt egy nagy lyukká. Egy pici plusz vakolat is leesett, amit persze ki kellett javítani. 😌



Ahhoz, hogy pontosan elférjen majd a füstcső és szépen illeszkedjen is, segítségül belerakott a kifúrt lyukba egy méretileg megfelelő rövid műanyag (csatorna)csövet és azt vakolta körbe. Amikor megszikkadt a vakolat, akkor óvatosan kihúzta a csövet és már csak egy-két apró simítás volt hátra, aztán száradhatott.


Mivel a kandalló elég közel kerül majd a falhoz, valamilyen megoldást kellett keresni, ami nem ég meg, nem koszolódik és szép is. Nem volt könnyű feladat olyan burkolatot találni, ami minden gondolatunknak megfelelt: hosszú órákat bújtuk a netet és jártuk az üzleteket, míg végül találtunk egy burkolókövet, ami minden elvárásunknak eleget tett. 

Jöhetett újra az alapozás, ragasztó keverés, kődarabolás! Aztán csak úgy füstölgött a Pisti kezei között a munka - "pillanatok" alatt felkerült a falra a burkolat.

A legnehezebb rész ismét a lyuk környéke volt, ahol sokat kellett szabni, igazgatni, létrázni.

Végül elkészültünk. Szerintem szép lett. Jöhetett a kandalló, a helye már készen várta.





2 megjegyzés:

  1. A blogod folyamatosan kiváló. Köszönjük az értékes információkat!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon kedves vagy. Örülök, ha hasznodra lehettem.

      Törlés