2023. november 18., szombat

Készülődés a télre II.

 A kandalló kiválasztásánál az elsődleges szempontunk az volt, hogy szép legyen. Persze fontos, hogy fűtsön is 😂, valamint lehetőleg ne foglaljon túl sok helyet. De mivel nagyon optimisták vagyunk és tulajdonképpen azt reméljük, hogy nem lesz szükség arra, hogy sokat használjuk, ezért olyan kandallót szerettünk volna, ami a lakás dísze lesz.


Végül erre az olasz Edilkamin kandalló-kályhára esett a választásunk: a hengerformája miatt a lehető legkevesebb helyet foglalja el, elég akár a teljes ház felfűtéséhez és teljesen beleszerelmesedtünk, amikor megláttuk.

Várni kellett rá jó néhány hónapot, de elérkezett a várva várt pillanat és megérkezett. Mivel kb 250 kg a súlya, igyekeztünk felkészülni a helyére emelésére, de aztán kicsit meglepődve tapasztaltuk, hogy "csak" a központi része van egy darabban. Azért az sem volt könnyű!

A többi része viszont sok-sok külön dobozban, külön darabban érkezett. Úgyhogy kezdődhetett az összerakás. 😓 Még szerencse, hogy az Ikeás bútorok szerelésén edződtünk, így nagy önbizalommal és lelkesedéssel fogtunk hozzá az összeállításnak.


Annyira nem volt egyszerű, mert ugyan volt hozzá egy leírás, de az angol szinte alig látszott, annyira gyenge fénymásolat volt, az olasz pedig kifogott rajtunk. (Tanulság: olaszul is kellett volna tanulnunk!) Azért a rajzok és a két leírás alapján végül sikerült összerakni - ha nem is elsőre, de többedszerre. Persze  ahhoz már rég hozzászoktunk, hogy néha szét kell szedni a már összeszereltet, hogy tuti jó legyen. 😁


A kályha is és a füstcsövek is a helyükre kerültek.


Már csak a legjobb (és legizgalmasabb) rész volt hátra: kipróbálni, hogy működik-e. Hogy JÓL működik-e!

Először kicsit furcsa és szokatlan volt a fűstszag a lakásban, de ahogy egyre ügyesedett a Pisti a tűzrakásban és a tűz táplálásában, egyre kellemesebbé vált. A látvány pedig egészen lenyűgöző! 

(Ja és nem mellesleg, isteni meleget csinál.)

Jelenleg van még kiszáradt és feldarabolt akácfánk, de kipróbáltuk a fabrikettet is. Ha elfogy a meglévő fánk, akkor átállunk teljesen brikettre, mivel nagyon magas a fűtőértéke, egyszerű a kezelése és még környezetbarát is. (igazság szerint ez nyomja a legtöbbet a latba: utálom, hogy azért vágják ki a fákat, hogy eltüzeljük. Szóval hajrá fabrikett!)




2 megjegyzés:

  1. Nagyon szép kandallót választottak, szinte hallom ahogy ropog a tűz.... A lakás dísze lett. Én legjobban a hasonló összeszerelésektől tartok.... de a Te Pistid remekül megoldotta.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy Neked is tetszik! Mi is úgy éreztük, hogy érdemes volt várni rá. Mondjuk az nagy meglepetés volt, hogy még szerelnünk is kellett, de szerencsére "ügyes Apuka" (ahogy régen az oviban/suliban hívták) meg tudta csinálni. :)

      Törlés