2018. január 2., kedd

Kacsasült párolt káposztával

Nagyon szeretjük a kacsasültet. Bármikor szívesen esszük, de nálunk nincs Karácsony kacsasült nélkül. 😍 És persze párolt lila káposzta és krumplipüré készül mellé.


Általában nem egész kacsát veszek, hanem csak mellet és combot - jól megosztozunk, nem veszünk össze rajta! 😂 Mivel ténylegesen szeretjük az ízét, ezért szinte minimális fűszert használok hozzá.

Hozzávalók: 
- kacsa mell és/vagy comb - felnőttenként 1-1 db
- 1 db közepes vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- só

A húsokat megmosom és alaposan átnézem, hogy egyetlen tollacska maradvány vagy tok se maradjon benne. A zsíros bőrt egy éles késsel bekockázom - a húst lehetőleg ne vágjuk meg! Mindkét oldalukat besózom és egy magasfalú tepsibe pakolom őket. Lehet jó sűrűn is, mert időközben összesülnek. Melléjük rakom a hagymát és fokhagymát, fél dl vizet öntök alá, betakarom alufóliával és 200 fokon sütöm. Sokáig. Időközben kiolvad a zsír és a húsok ebben puhulnak. Kb 2 óra múlva leszedem a fóliát és a zsír nagy részét kiszedem egy tálba. Ilyenkor a hús már puha, csak annyi zsírt hagyok az alján, hogy ne égjen le, és tovább sütöm még fólia nélkül, hogy a teteje megpiruljon. Itt már célszerű többször ránézni, hogy ne száradjon ki, de jó ropogós legyen a bőr.


Közben bőven van időnk elkészíteni a köretet:
A krumplipürét a legegyszerűbben készítem: a megtisztított, kockákra vágott krumplit sós vízben puhára főzöm, leöntöm róla a vizet. Na nem a csapba!! Hanem egy külön edénybe, mert ezt nagyon jól fel lehet használni a kenyérsütésnél víz helyett!! A még forró krumplira ráteszek  néhány dkg vajat és krumplinyomóval összetöröm. Tejet öntök hozzá és a tűzre visszatéve alaposan átkeverem. Ha szükséges egy kicsit utána sózok és egy leheletnyi szerecsendióval ízesítem.


A lila (vagy vörös?) káposztát régebben a káposzta reszelőn reszeltem le, ami elég fáradságos  és veszélyes - legalábbis én majdnem mindig elreszelem az ujjamat is! 😉 Aztán néhány éve kipróbáltam az aprítót erre a célra: nagyobb kockákra vágom a káposztát és az aprítóval néhány másodperc alatt összevágom. Szuperül működik!
Az apró káposztát besózom és hagyom állni. Néhány evőkanál zsiradékon megpirítok 1 mokkás kanálnyi köménymagot, majd ráteszem a levétől kinyomott káposztát és megdinsztelem. Közben kevergetem, hogy le ne égjen. Amikor megpuhult, néhány evőkanál cukorral és 1-2 ek ecettel ízesítem. Ha szükséges, még egy pici sót teszek hozzá.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése