2025. február 25., kedd

Sütőtökös kuglóf juharsziruppal

 Ezt a receptet a New York Times-ban találtam és már régóta meg akartam sütni: sütőtököt rendszeresen veszek és a frissen sűlt és frissen befalt darabok után mindig marad néhány szelet, amiből tudok valami finomságot készíteni. Ráadásul a Petitől kaptam ajándékba olyan "cup"- és kanálszettet, amivel az amerikai receptek mennyiségei meg vannak adva és már nagyon készültem rá, hogy kipróbálhassam őket. 

Hozzávalók a tésztához:

  • 3 cup/bögre (380 gr) liszt
  • 2 tk sütőpor
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 1,25 tk só
  • 2 tk őrölt fahéj
  • 1,5 tk őrölt kardamom
  • 1/4 tk őrölt szegfűbors
  • 1/4 tk őrölt bors
  • 2 cup (440 gr) cukor
  • 1/2 cup (114 gr) puha vaj
  • 1/2 cup olaj
  • 2 db nagy tojás
  • 400 gr sütőtök
  • 1/2 cup tejföl

A szárazanyagokat összekevertem. A cukrot a vajjal és az olajjal kb 3 perc alatt habosra kevertem, a tojásokat egyesével hozzáadtam és fél-fél percig tovább kevertem, majd a összetört, pürésített sütőtököt és a tejfölt adtam hozzá. A végén beleszitáltam a fűszerekkel alaposan elkevert lisztet, összekevertem és a vajjal kikent kuglóf formába kanalaztam. Előmelegített 180 fokos sütőben kb 1 óra alatt megsütöttem. Amikor elkészült 5-10 percig hagytam a formában hűlni, utána tálra borítottam és hagytam teljesen kihűlni.

Hozzávalók a mázhoz:

  • 2 ek vaj
  • 1 cup (100 gr) cukor
  • 1/2 cup juharszirup
  • csipet só
A vajat közepes hőfokon felolvasztottam és folyamatos kevergetés mellett addig főztem, amíg aranybarna nem lett. Átöntöttem egy tálba és hagytam hűlni. A kihűlt vajat a többi hozzávalóval simára kevertem, majd rákentem a kuglóf tetejére. Ha folyékonyabb mázat szeretnénk, akkor szirup hozzáadásával lágyíthatjuk a krémet, de nekem most nem volt itthon több juharszirup. De így, krémesebben is nagyon finom volt!


A tészta állaga tökéletes lett: puha, omlós és a sütőtök és a fűszerek együtt mind az illatát, mind az ízét egészen kivételessé tették. Sokféle kuglófot sütöttem már, de ez benne van a kedvenc háromban. 😋







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése