Ez az egyik kedvenc kenyerünk. Aránylag gyorsan elkészül, viszont nagy hátránya, hogy nagyon gyorsan elfogy! A receptet Limaránál találtam.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt (átszitálva)
- 2 csapott teáskanál só
- 2 dkg élesztő
- 1 kk cukor
- 0,5 dl olaj
- 1,5 dl tej
- 1,5 dl víz
- a tetejére 1 felvert tojás és megszórni tetszés szerint szezám-, vagy lenmag. (de elhagyható, úgy is finom)
Az összes hozzávalót alaposan kidolgoztam. Rugalmas tésztát kaptam, amit hagytam kb a duplájára kelni, átmozgattam egy kicsit és hagytam újra kelni.
Utána a sütőpapírral bélelt nagy gáztepsi közepére helyeztem és a kezemmel finoman köralakúra kinyújtottam - amekkorára a tepsi mérete engedte. Kb 20 perc múlva olajos kézzel mintát nyomtam a tetejébe: körbe egy "szegélyt" a tészta szélével párhuzamosan, majd a középrészbe kis négyzeteket nyomkodtam az ujjaimmal. Lekentem a tojással, megszórtam szezámmaggal és hagytam még kb 20 percet kelni.
Előmelegített 200 fokos sütőben sütöttem. Eredetileg 30 perc van megadva a receptben, de ez sütőfüggő, érdemes figyelni: nekem kb 20-25 perc alatt elkészül.
Bármihez kóstoltuk eddig, mindenhez tökéletes volt. Úgy érdemes számolni vele, hogy frissen 4 éhes ember egyszerre megeszi, mert olyan finom. Vagy 3? 😉
Gyönyörű kenyér!Nagyon szépen megformáztad,ki kell hogy próbáljam. A vírus miatt ritkán megyek boltba, élesztőt szerzek be hátha megint hiánycikk lesz, és a kifli mellett ezt az egyszerű kenyeret fogom sütni. Köszi a receptet.
VálaszTörlésMindenképp próbáld ki! Mi nagyon szeretjük. De figyelmeztetlek, hogy könnyen függőséget okoz :-)
Törlés