2020. szeptember 25., péntek

Somlói torta István napra

 Igaz, hogy már több mint egy hónapja volt István nap és a torta már rég elfogyott, de olyan finom volt, hogy most is szívesen megenném! "Kicsit" macerás megsütni a sokféle lap miatt, de igazán megéri dolgozni vele. A receptet Gizinél találtam és megfogadva a tanácsát egy nappal előbb készítettem el.


Mivel a vaníliás krémnek idő kell ahhoz, hogy megfelelően lehűljön, így annak megfőzésével kezdtem a torta elkészítését.
Hozzávalók:
  • 2 cs. vaníliás pudingpor
  • 15 dkg cukor
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 2 db tojás sárgája
  • 6 dl tej (az eredeti recept 8 dl-t írt, de biztosra akartam menni, hogy jó sűrű legyen!)
A cukrot habosra kevertem a tojás sárgájákkal, majd egy kevés tejet adtam hozzá és simára kevertem a pudingporokkal. Utána felöntöttem a többi tejjel és sűrű krémet főztem belőle, majd félretettem hűlni.



Három különböző tésztát kell sütni: egy sima, egy kakaós és egy diós. Mivel csak egy 24 cm-es tortaformám van, így egymás után kevertem ki őket. Amíg az egyik sűlt (kb 15 perc), azalatt a következő piskóta alapanyagait kevertem össze.
A sima fehér piskótához
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg liszt
  • 2 db nagy tojás
  • 2 ek forró víz
A cukrot habosra kevertem a tojásokkal majd belecsurgattam a forró vizet és tovább kevertem. Utána beleszitáltam a lisztet, óvatosan összekevertem és egy sütőpapírral bélelt formába igazítottam. Előmelegített 160 fokos sütőben kb 15 perc alatt készre sűlt. De azért a biztonság kedvéért tűpróbával ellenőriztem. 😀


Közben elkészítettem a kakaós részt:
  • 10 dkg cukor
  • 8 dkg liszt
  • 2 dkg kakaó
  • 2 db nagy tojás
  • 2 ek forró víz
  • 1 csapott kk sütőpor (ez nem szerepelt az eredeti receptben, de féltem, hogy nem lesz elég légies a piskóta - szerencsére az lett!)
Amíg a kakaós sűlt, összekevertem a diós piskótát:
  • 10 dkg cukor
  • 7 dkg liszt
  • 3 dkg darált dió
  • 2 db nagy tojás
  • 2 ek forró víz
  • 1 csapott kk sütőpor (ez nem szerepelt az eredeti receptben, de féltem, hogy nem lesz elég légies a piskóta - szerencsére az lett!)


Kihűltek a lapok és kihűlt a krém. A krémhez óvatosan, hogy ne törjön össze, még hozzákevertem 2 dl tejszínt habbá verve.
Már csak a szirupot kellett volna elkészíteni (15 dkg cukrot kb 10 percig főzni 2 dl vízzel és ízesíteni pici citromhéjjal és 0,5 dl rummal), azonban én a juharfa szirupot higítottam meg egy kicsit vízzel és rummal, így azt nem kellett főznöm.
Az összeállításhoz szükség volt még 10 dkg mazsolára és 20 dkg darált dióra. 
És akkor jöhetett a rétegezés: a diós piskóta került a sütőpapírral bélelt tortaforma aljára. ( Ezt legközelebb kihagyom: rögtön arra a tálra fogom tenni, amiről kínálni fogom, mert nagyon nagy munka volt leoperálni a tortát a zsírpapírról, ami teljesen nyasszos lett. Ráadásul olyan szépen megállt a süti, hogy nem volt szükség a forma "segítségére".) A sziruppal enyhén meglocsoltam, rákentem a krém felét és megszórtam a fele dióval és a fele mazsolával. A következő volt a kakaós réteg. Szirup, krém, dió, mazsola. A tetejére a fehér piskóta került.
Egy sütőpapír került rá és egy vágódeszka, ami lenyomta egy kicsit. Az éjszakát a hűtőben töltötte.



A csokiöntetet másnap készítettem el.
Hozzávalók:
  • 20 dkg étcsokoládé
  • 3 dkg kakaó
  • 10 dkg cukor
  • 3 dl víz (nekem egy kicsit híg lett, lehetne kevesebb víz)
  • 0,5 dl rum
A kakaót összekevertem a cukorral és a felolvasztott, langyos csokoládéval, felengedtem a vízzel és kevergetve főztem néhány percig. (Vagy sok volt a víz, vagy nem főztem elég hosszú ideig, de egy kicsit lehetett volna sűrűbb - aztán másnapra már elég jól besűrűsödött!) A végén belekevertem a rumot.

Az öntet egy részével meglocsoltam a tortát, majd minden egyes szeletre tejszínhabot tettem és külön-külön is megöntöztem a csokival.



2 megjegyzés:

  1. Gyönyörű lett ez a torta Sylviám, most bizony én is szívesen megennék egy szeletkét. Így utólag is boldog névnapot kívánok Istvánnak. Jó ötlet a juharfa szirup, így azzal nem kell foglalkozni, köszi az ötletet. Külön is megköszönöm, hogy belinkelted a blogból a receptet! Puszillak!Gizi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a jókívánságot! Nagyon finom volt, szívesen megenném bármikor! Kicsit hosszú idő elkészíteni, de megérte a fáradozást :)

      Törlés