2013. október 5., szombat

Aki nem lép egyszerre,

nem kap rétest estére.
Ez a veszély szerencsére minket nem fenyeget, mert maradt az ebédből még néhány szelet túrós rétes.
A múlt hónapban a Veronka szomszédasszonyunkat köszöntöttük születésnapján, és nagyon finom almás és túrós rétessel várt bennünket. Meg is beszéltük, hogy erre meg kell, hogy tanítson engem is, aminek ma jött el a napja.
Az egyszerűség kedvéért most csak túrósat sütöttünk. Ami érdekes a receptjében, hogy nem kell kihúzni a tésztát és nem is leveles tésztát csinálunk, viszont az eredmény teljesen olyan.
A megadott mennyiségből 4 rúd lett.

30 dkg lisztet átszitálunk, majd egy tojással, csipet sóval és 2 dl tejföllel rugalmas tésztát készítünk, amit kb fél óráig letakarva állni hagyunk.
Közben megcsináljuk a tölteléket: 10 dkg vajat, 2 tojást, 25 dkg porcukrot, vaniliás cukrot habosra keverünk, hozzáadjuk a túrót (most 1 kg-ból csináltuk, ez egy picit sok volt, mivel az egyik rúd megrepedt), a megmosott mazsolát, egy citrom héját lereszelve és egy keveset a levéből is.
Egy kis lábosban 7 dkg zsirt felmelegítünk és 2 evőkanál lisztet belekeverünk - nem sütjük tovább, ne legyen barna, épp hogy csak összeálljon a rántás.
Kinyújtjuk a tésztát, megkenjük a világos rántással és az egészet szorosan beigli-szerűen feltekerjük, négy darabra vágjuk, majd egyenként újra vékonyra kinyújtjuk az 1/4 tésztát. Megtöltjük a túrótöltelék 1/4-ével, majd zsírral kikent tepsibe tesszük. Ezt az összes tésztával megismételjük, a tepsiben szépen, egymástól 1-2 centi távolságra elhelyezzük őket, majd a tetejüket is megkenjük olvasztott zsirral és az előmelegített sütőben 200 fokon kb fél óra alatt készre sütjük.
Utána jó étvággyal fogyasztjuk - ha marad, hidegen is finom !

2 megjegyzés:

  1. Ó, milyen változáson ment keresztül a blogod, mióta itt jártam...

    Ez nagyon jó kis recept. De megenném! Mármint nem a receptet, hanem a túróst és a káposztás rétest is... :D

    VálaszTörlés
  2. Szia Gabi! De örülök, hogy benéztél!! A rétes nálam mindig mumus volt, nem mertem hozzáfogni, de ez annyira egyszerű! És ráadásul pont olyan, mint a régi, nagymama féle :)
    puszillak!! És a gyönyörű legénykéket is!!!

    VálaszTörlés