2016. augusztus 20., szombat

István-napi ünnepi torta

Igen, tudom, hogy az emberek 99 %-a Karácsonykor köszönti az Istvánokat, de mi nagyon gyorsan, a kapcsolatunk kezdetekor eldöntöttük, hogy a Pisti névnapját augusztus 20-án fogjuk ünnepelni. Persze a szülei és az öccse utána is hosszú évekig a karácsonyi ajándékozáshoz csapták hozzá a névnapját is, de mi következetesen nyáron ünneplünk. Manapság ajándéknak itt vagyunk mi egymásnak, így "csak" valami finomsággal kedveskedtem neki :).
Amikor Gizinél megláttam a múltkor ezt a csodálatos tortát, rögtön kitaláltam, hogy ez lesz az ünnepi meglepi.


Jó, tudom, hogy az mogyorókrémes torta, de nekem volt itthon mandulavaj, amit a Peti hozott nekünk Londonból és azon kívül, hogy megkóstoltuk, nem történt vele semmi. Isteni tömény íze van, de csak úgy elkanalazgatni nem mertem - ránézve a kalória-értékére.


Szóval az eredeti receptet egy picit átalakítottam, de olyan tökéletes süti, hogy még én sem tudtam elrontani :)
Hozzávalók a tésztához:
- 10 dkg liszt
- 10 dkg porcukor 
- 10 dkg vaj
- 10 dkg csoki - nekem most fehér volt itthon, de eredetileg étcsoki kellene hozzá
- 2 db tojás
- 1,5 tk kakaó - 1 evőkanál került bele tekintettel a fehér csokira :)

A csokit kockákra törtem és gőz fölött felolvasztottam - mondjuk a fehér csokit nem igazán sikerült, de legalább gyurmázható lett. 
A puha vajat habosra kevertem a porcukorral, majd egyenként hozzákevertem a tojásokat. Kicsit külön-külön is kevertem őket, majd hozzátettem a puha csokit. A lisztet összekevertem a kakaóval és beleszitáltam a masszába, könnyedén elkevertem benne.
A kapcsos tortaforma aljába sütőpapírt tettem (nekem 26 cm-es) és elsimítottam benne a masszát. (Már nyersen is olyan finom volt a tészta,hogy nagyon bizakodó voltam!!) 
Előmelegített 160 fokos sütőben kb 25 perc alatt megsűlt.


Hagytam a tésztát kihűlni, közben elkészítettem a krémet:
- a 13 dkg (ennyi maradt a kóstolgatás után :) ) mandulavajat összekevertem 15 dkg átszitált porcukorral, 1 kk vanília aromával és 25 dkg mascarponeval. 3 dl hulalát habbá vertem és óvatosan a többi alapanyaghoz kevertem, majd az egészet rásimítottam a tészta tetejére. Néhány órára betettem a hűtőbe.



A tetejére a csoki- ganache-hoz a 10 dkg étcsokoládét 1 dl tejszínnel elkevertem és folyamatos keverés mellett gőz fölött összeolvasztottam, majd a gőzről levéve tovább keverve lehűtöttem. A hűtőből kivett torta tetejére öntöttem és visszatettem a hidegre.


További díszítésre már nem volt időm és azt sem győztük kivárni, hogy még jobban összeérjenek az ízek, hanem bizony megkóstoltuk.
Fergetegesen finom lett, annyi dicséretet kaptam a Pistitől, hogy meg sem tudtam az összeset jegyezni !! :D
Mielőtt hozzákezdtem is gondoltam, hogy különlegesen finom lesz, de utólag nem csak az Arany Kanalat adnám oda érte a Gizinek, hanem egy egész arany étkészletet! :D :D


2016. augusztus 10., szerda

Rakott kelkáposzta

A múltkor gyönyörű kelkáposzták kellették magukat a boltban és mivel nagyon-nagyon szeretjük minden formájában, nem sokáig gondolkoztam, hanem gyorsan elhoztam egy szép darabot.
A rakott kelt érdekes módon otthon nem ettük, valahogy kimaradt a Mama repertoárjából, viszont a nagynéném istenien csinálta - azóta is azt a receptet főzöm én is. Szerencsére a Pisti is nagyon szereti a kelkáposztát, minden formájában, így szívesen eszi, ahányszor csak eszembe jut. 
Mi általában a húsos verziót esszük, de ha a Peti is eszik belőle, akkor gombapörkölttel szoktam helyettesíteni a húst és becsomagolom a kellevelekbe - de az már egy másik étel! :-D



 Hozzávalók:
- nagy fej kelkáposzta (az enyém kb 2 kg volt)
- 60 dkg darált hús
- 10 dkg rizs
- 1 ek zsír/olaj
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 tk só
- bors
- 1 tk pirospaprika
- majoranna
- 800 gr tejföl

A kelkáposztát a közepén beszoktam vágni, hogy egyformán puhuljon: enyhén sós vizben kb 15 percig főzöm, leszűröm és hagyom egy kicsit hűlni.
A rizst sós vízben megfőzöm.
Közben a zsiradékon megfonnyasztom a kockára vágott vöröshagymát, félrehúzom a tűzről, elkeverem benne a pirospaprikát, ráteszem a darált húst, azt is elkeverem és csak most teszem vissza a tűzre - így nekem soha nem ég meg, nem lesz keserű a pirospaprika. Megfűszerezem a darált húst - óvatosan, inkább a végén teszek még hozzá ízlés szerint -, a szétnyomott fokhagymát is hozzáteszem, majd sűrű kevergetés mellett megpirítom. Hozzákeverem a leszűrt rizst.
A tepsibe lerakok egy réteg kelkáposzta levelet (kb az egyharmadát az egésznek).


Ráteszem a rizses darálthús felét és néhány kisebb pötty tejfölt.


A következő réteg újra kelkáposzta, hús és tejföl, majd a tetejét beborítom a maradék kel levéllel és megkenem tejföllel. (Lehet megszórni a tetejét pirospaprikával vagy apróra vágott szalonnával - most nem tettem rá semmit, így is finom!) 


200 fokon pirosra sütöttem - kb 45 perc volt nekem. 
Ez jó nagy mennyiség, kb 6 adag, de annyira szeretjük, hogy szívesen esszük három napig! :-)


2016. augusztus 7., vasárnap

Ribizlis joghurt torta

Régi kolléganőmtől kaptam ezt a receptet sok évvel ezelőtt és rögtön nagy kedvencünkké vált. Persze bármilyen gyümölccsel vagy akár pirított dióval is elkészíthető, de nálunk a ribizlivel az első számú favorit. Főleg most, hogy már saját gyümölcsünk terem a kertben!!



Hozzávalók:
a tésztához
- 3 db tojás
- 3 ek cukor
- 3 ek liszt
a töltelékhez
- 4 dl tejszín
- 15 dkg cukor
- 4 dl joghurt (most görög joghurtot használtam)
- 1 ek zselatin
a tetejére
- lekvár
- gyümölcs vagy pirított dió, mandula



3 tojásból piskótát sütünk. Én úgy csinálom, ahogy anno a Mamától tanultam - a tojássárgáját habosra keverem a cukorral, hozzákeverem a lisztet és a végén óvatosan beleforgatom a habbá vert tojásfehérjét. A kapcsos tortaformába terítem - nekem 26 cm-es - és előmelegített sütőben 200 fokon megsütöm. Gyorsan kész!!


Amíg sül kikeverem a tejszínes krémet: a tejszínt felverem, majd hozzáadom a cukrot és joghurtot. A zselatint elkeverem kevés hideg vízben, picit meglangyosítom és hozzákeverem a habhoz.
A kisült (és kicsit kihűlt) piskóta tetejét megkenem lekvárral - legjobb, ha egyezik a rátett gyümölccsel, de mindenképpen pikáns, erőteljes íze legyen -, én most epres bodzazselét használtam.
Ráterítem a joghurtos habot és gyorsan rápakolom a gyümölcsöket. Célszerű ezt is előkészíteni, ha nagyobb gyümölcsöt használunk picit összevágni előtte, és gyorsan rádobálni a hab tetejére. Ha azt szeretnénk, hogy picit belülre is kerüljenek gyümölcsök akkor óvatosan a tenyerünkkel meglapogathatjuk a tetejét - a ribizli nagyon könnyű, nem szokott lesüllyedni. 
Irány a hűtő és hagyom néhány órát hűlni. 
Nagyon finom, könnyű, igazi nyári desszert!



2017. aug.29. Bográcsoztunk és erre a hűsítő édességre esett a választásom desszertként: mivel most az őszibarack terem, természetesen azzal készült. Amikor kihűlt a piskóta rátettem a tortatálra, arra a sütőforma karikát. Körberaktam őszibarack cikkekkel, majd a közepébe öntöttem a joghurtos-tejszínes krémet - néhány megmaradt barackot összekockázva kevertem hozzá. Gyönyörű magas lett a krém, ami annak köszönhető, hogy nem kézi habverővel csináltam, hanem hagytam a dagasztó-kavaró gépet dolgozni!


2016. augusztus 5., péntek

Tiramisu - majdnem az eredeti

Sok évvel ezelőtt is már nagyon szerettük ezt az olasz finomságot, amikor szinte még alig lehetett kapni Magyarországon mascarpone-t és vajkrémmel helyettesítettük. Mostanában ritkán csináltam - most sem tudom, miért - inkább az epres verzió került terítékre, főleg amióta saját friss gyümölcsöt tudtam hozzá felhasználni.

De most megkívántam és gyorsan el is készítettem. Az interneten nézegettem a recepteket és a nagy melegre való tekintettel úgy döntöttem, hogy kipróbálom ezt a verziót, amiben nem nyers tojássárgáját és tojáshabot kevertem bele (habár eddig is elkerült bennünket a szalmonella). Picikét változtattam csak a recepten.


Hozzávalók:
- 4 db tojássárgája
- 10 dkg cukor
- 1 kk fahéj
- 1 dl édes bor (eredetileg Marsala, Madeira - nekem BB Muskotályom volt)
- 50 dkg mascarpone
- 3 dl tejszín
- 3 dl erős fekete kávé
- 25-30 dkg babapiskóta
- 1 tk kakaó



Megfőztem a fekete kávét, egy tálba öntöttem és hagytam hűlni.
A mascarpone-t egy kicsit átkevertem - csak fakanállal, nem akartam nagyon megtörni.
A nyers tojás felhasználása helyett egy zabaglione-t készítettem: gőz fölött a tojássárgákat elkezdtem keverni (nem sokáig, nehogy tojásrántotta legyen belőle :) ), hozzáadtam a cukrot, a fahéjat majd a bort és gőz fölött habosodásig, folyamatosan kevergetve 5-10 percig, de nem forrásig főztem. Utána hozzákevertem a mascarpone-hoz.
Kemény habbá vertem a tejszínt és laza mozdulatokkal hozzákevertem a krémhez.


A babapiskótákat egyenként megforgattam a kávéban - gyors mozdulattal, nem áztattam, de néhány darab még így is nagyon megszívta magát - majd egy kisebb tepsi aljára sorba raktam őket. A krém felét rákentem a babapiskótára, majd egy második sort is raktam a kávés babapiskótából és a maradék krémet elkentem a tetején. A kakaót rászitáltam a tetejére.
Irány a hűtő és néhány óra múlva már kóstolhattuk is!






Cukkinis finomságok

Szerencsére a cukkini termésünk igazán kielégítő - kiegészítve a spárgatökkel - minden napra nő 1-2 újabb darab. Igyekszem frissen elkészíteni, valami finomságot kitalálni, de amikor hirtelen sok lesz, akkor irány a fagyasztó: tettem el bepanírozva, sütéshez előkészítve (tálcán néhány óra alatt megfagyott annyira, hogy már külön-külön lehetett zacskóba tenni őket, így annyit veszek ki sütéshez, amennyire épp szükség van) és legyalulva is.

Szalonnás-cukkinis lepény, vagy inkább quiche

A receptet a FB-n a főzős csoportban találtam, másodszor csináltam meg, de még nagyon sokszor fogom.


A tésztához 22,5 dkg lisztet összegyúrtam 10 dkg puha vajjal, csipet sóval és 1 db tojással. A nagy melegre való tekintettel betettem a hűtőbe, amíg a töltelék elkészült.
25 dkg szalonnát (eddig bacon-nel és erdélyivel próbáltam - az utóbbi kicsit zsírosabb lett) elkezdtem sütni, majd kb 50 dkg kockára vágott cukkinit tettem hozzá és néhány perc alatt összesütöttem. Amíg készült összekevertem 2 tojást 1,5 dl tejszínnel, sóztam, borsoztam, került bele egy kis szerecsendió és 2 gerezd fokhagyma összezúzva.


A tésztát kinyújtottam, kibéleltem vele a formát, az alját megszurkáltam villával. 


Ráöntöttem a szalonnás-cukkinis keveréket, majd a tetejére a tejszínes tojást.


200 fokra előmelegített sütőben 50 perc alatt készre sütöttem.



Sajtos-cukkinis golyó

Ezt a finomságot már tavaly kinéztem magamnak, aztán valahogy mindig elmaradt, amit utólag már nagyon sajnálok. Most viszont megsütöttem és nem bántam meg!
Az eredeti recept az aranytepsin van és Andi is osztotta meg a FB csoportban.



Hozzávalók:
- kb 60 dkg cukkini
- 1 db tojás
- 10 dkg sajt
- 3-4 ek graham liszt (eredetileg zsemlemorzsa)
- 3 gerezd fokhagyma
- só, bors

A cukkinit megmostam és nagy lyukú reszelőn legyalultam. Megsóztam és hagytam állni egy kicsit. A sajtot lereszeltem, a levet eresztett cukkinit kinyomkodva hozzáadtam, valamint a többi hozzávalóval együtt összedolgoztam. Elég lágy masszát kaptam, egy kicsit aggódtam is, hogy tudok-e ezekből golyócskákat varázsolni. 
Nagyobb diónyi darabokat gömbölygettem belőle, lisztben, felvert tojásban és zsemlemorzsában megforgattam és forró olajban kisütöttem őket.
Most csak egy gyors rizsköretet csináltam hozzá - ezzel is nagyon finom volt - de magában is meg tudtam volna enni az egészet :)


Rakott cukkini/tök

Általában darált hússal és rizzsel szoktam csinálni a rakott dolgokat - nagyon szeretjük az összes zöldséget így elkészítve.
A múltkor viszont volt néhány cukkinim és tököm, viszont elfelejtettem kivenni a mélyhűtőből a darált húst. Így viszont kitaláltam egy mindentbele - amivanahűtőben verziót. Olyan finom lett, hogy azóta újra megcsináltam ugyanígy :)


A tököt és a cukkinit megpucoltam és kiszedtem a magját (csak a nagyobb daraboknál), fél centi széles karikákra vágtam.
A tepsi aljára egy pici zsiradék került, majd beborítottam a karikákkal. Két rétegnyi lett, mindkét réteget kicsit megsóztam.


Egy nagy pohár tejfölt összekevertem 1/4 kg túróval, 1 tömlős sajttal, egyforma apró kockára vágott sonkával és kolbásszal, (ha van itthon, egy kis baconnel), sóztam, borsoztam és 3 gerezd fokhagymát nyomtam bele. Ezt a keveréket szépen eligazítottam a zöldség tetején. Alufóliával betakartam és 200 fokon sütöttem kb 40 percet, majd még fólia nélkül addig, amíg megpirult a teteje.
Könnyű, egyszerű elkészíteni és nagyon finom.


2016. július 23., szombat

Mennyei habos barackos pite

HÚ, megint milyen régen jelentkeztem !! Nincs mentségem, viszont majd igyekszem bepótolni az elmaradást.
A legutóbbi finomságot mindenképp meg akartam örökíteni a blogon is és végre most nem csak tervezgettem, hanem hozzá is fogtam :)


A recept egy régóta a tulajdonomban levő könyvből való, amit már többször átlapoztam, de még soha semmit nem sütöttem belőle. Így utólag nem is tudom, hogy miért nem ?


Idén sajnos szinte az összes sárgabarack elfagyott, de egy kevés lett - ehhez a sütihez bőven elég volt. Nagyon finom és még szép is lett - ami nálam elég ritka :). Remekül megállná a helyét vendégek előtt is!



Hozzávalók a tésztához:
- 15 dkg vaj
- 15 dkg cukor
- 1 van. cukor
- finomra reszelt citromhéj
- 4 db tojás
- 15 dkg liszt
- 1 csapott tk sütőpor
- 7,5 dkg apróra vágott/tört dió vagy mogyoró
- 2 dkg cukor
- 1 tk őrölt fahéj

A vajat a cukorral, van.cukorral és citromhéjjal habosra kevertem, majd a tojássárgákat egyesével hozzáadva, mindegyiket kb fél percig tovább kevertem. A sütőporral elkevert lisztet részletekben beleszitáltam, belekevertem. A tésztát egy sütőpapírral bélelt gáztepsibe kentem. A tojásfehérjéket kemény habbá vertem  és  a tészta tetejére rákentem. Mivel még mindig nincs mogyoró bokrunk, így diót törtem össze egy zacskóban (néhányszor rácsaptam a húsklopfolóval), és azt szórtam a hab tetejére, erre pedig a fahéjas cukrot.



Előmelegített sütőben 180 fokon kb 25 perc alatt megsütöttem. A sütőpapírral együtt leemeltem a tepsiről és hagytam kihűlni.



Hozzávalók a töltelékhez:
- 1 tasak zselatin
- 1 dl narancslé (vagy viz)
- 0,5 kg érett sárgabarack
- 250 g joghurt
- 3 dkg cukor
- 2 van. cukor
- 0,5 l tejszín

A sárgabarackokat meghámoztam (forró vízbe mártva könnyen lehúzható a héja), kimagoztam, kis kockákra vágtam. 4 evőkanál narancslével (vagy vízzel) kikevertem a zselatint, hagytam duzzadni, majd kevergetve addig melegítettem, amíg a zselatin teljesen felolvadt. A joghurtot a maradék narancslével és a cukrokkal elkevertem, hozzátettem a barackot és a kissé kihűlt zselatint. A habot keményre felvertem, beforgattam a krémbe.
A tésztát kétfelé vágtam.

Az egyik tésztát megkentem a habos krémmel, majd rátettem a másik tésztát.


Csak kevés ideig pihent először a hűtőben, de így is nagyon finom volt.
Akárcsak másnap a maradék :)



2016. május 24., kedd

Jó időre várva

Lassan haladunk május vége felé, de továbbra sem jut eszembe, hogy mindjárt itt a nyár. Jó, persze néhány nap már igazán kellemes - néha már túl kellemes - meleg is volt már, de a tegnap esti-éjszakai vihar után megint 13 fok volt délelőtt, továbbra is fúj a szél és nem kívánkozom hosszú időre a kertbe.

Pedig az idei évre elhatározott nagy munkánk nagyon függ az időtől: szeretnénk átfesteni a ház homlokzatát. És ha már festés, akkor kicsit díszítgetjük is az ablakok környékét - a Pisti talált az interneten nagyon szép, utólag is felragasztható stukkókat.
Amint az idő engedte, az északi, időjárásnak leginkább kitett falat a Pisti elkezdte festeni. Sokáig gondolkoztunk rajta, hogy milyen színű legyen a homlokzat, de nem találtunk olyat, amit teljes szívünkből szerettünk volna, így maradtunk a tört fehérnél - amilyen eredetileg is volt.


Azért a képeken jól látszik a különbség :)


A kert hátsó részét idén feláldoztuk a festésnek, addig nem ültettünk bele semmit, amíg mindennel el nem készültünk. 
És ha már ennyire benne volt a Pisti, a kis ablakok környékét is kicsinosította egy kicsit.


Aztán megkezdődött a stukkók ragasztása. Amikor az emeleti résznél tartott, még odanézni is szédültem :)


Az alacsonyabb részek nem voltak olyan veszélyesek, de azért elég fárasztó volt - sok mérés, igazítás, rengeteg létrázás, még akkor is, ha segítettem, adogattam az eszközöket.


Az utolsó díszek is felkerültek, jöhet a további festés!




Persze sok finomságot sütöttem az elmúlt időben. Az egyik kedvenc lett a Veronkától kapott recept alapján sütött omlós sós-sajtos süti.




Kevés hozzávalóból végtelenül egyszerűen elkészíthető és ízlés szerint variálható.
Hozzávalók: 32 dkg liszt, 25 dkg vaj/margarin, 6 ek víz, 1 ek ecet, só és kb 15 dkg reszelt sajt.

A lisztet a vajjal elmorzsoltam, hozzáadtam a vizet, ecetet, sót (először kicsit sós lett a Pisti szerint, így másodszorra kevesebbet tettem, de szerintem elsőre is finom volt), valamint a sajt felét. Összegyúrtam, lisztezett deszkán kinyújtottam, tojással megkentem a tetejét és megszórtam a maradék sajttal és köménnyel. (Illetve következő alkalommal mákkal és szezámmaggal.) Derelyevágóval hosszúkás vékony csíkokra vágtam és előmelegített sütőben 200 fokon szép pirosra sütöttem - kb 20-25 perc.



Az elmúlt néhány napban már kétszer megsütöttem, isteni finom lett, de annak ellenére, hogy remekül eltartható mindig pillanatok alatt elfogyott.
Tanulság: nem szabad egy adagból készíteni :)

2016. május 3., kedd

Egyszerű kakaós süti

Szombaton nagytakarítottam - úgy szokásosan - és azon gondolkoztam közben, hogy milyen gyors sütit dobhatnék össze még délután. Eszembe jutott egy régi rámás sütis könyvben "Barna süti"-nek nevezett egyszerű kevert tészta, amit már nagyon sokszor, sokféleképpen megcsináltam és nagyon szeretünk.
Gyorsan neki is álltam, de mire odajutottam, már nem akartam a megszokott őzgerinc-formát sütni megint. Inkább valami tortásra vágytam.


Hozzávalók a tésztához:
- 15 dkg ráma/vaj
- 15 dkg cukor
- 4 db tojás
- 1 ek (kb 3 dkg) kakaó (a recept 6 dkg-ot ír, de ez klassz holland kakaó, ennyi is elég volt bele)
- 1 cs. van. cukor
- 20 dkg liszt
- 2 kk sütőpor

A vajat/rámát, a cukrokat és a 4 tojássárgáját habosra keverem, hozzá teszem a 2 ek forró vízzel elkevert kakaót. Most az egyik kanál rumaroma volt víz helyett :) . A lisztbe belekeverem a sütőport, majd a kikevert masszához adom. Végül óvatosan belekeverem a habbá vert tojásfehérjéket. 
Általában őzgerincformában szoktam sütni, amit kibélelek sütőpapírral, azonban most a sima "piros" tepsibe terítettem bele - természetesen ezt is kibéleltem sütőpapírral - és előmelegített 225 fokos sütőben kb 20-25 perc alatt megsütöttem. 
Amíg sűlt, elkészítettem a krémet:
25 dkg mascarpone-t kikevertem 3 ek cukorral, és mivel nagyon reménykedem, hogy hamarosan beindul a kertünkben is az eper szezon és idén is tudok majd eltenni, "beáldoztam" az utolsó fél üveg eperdzsemet is. Egy részét belekevertem a mascarpone-ba. 2,5 dl Hulalát habbá vertem és óvatosan azt is hozzákevertem.


A tésztát hagytam kihűlni, majd egyszerűen megfeleztem. Mindkét darabot megkentem a maradék eperlekvárral, az egyiket vastagon megkentem a krémmel, egymásra tettem őket, majd bevontam az egészet a mascarpone-s krémmel. Egy egyszerű négyszögletes tortát kaptam, és mivel már nagyon siettem, csak hullámvonalakkal díszítettem a tetejét - mondjuk jobb lett volna egy kis friss eper (az sajnos nem volt itthon), vagy ráfolyatni egy kis olvasztott csokit - de arra már nem volt idő.


Látványra nem lett egy ünnepi torta, de nem panaszkodhatok, mert nagyon finom lett!