2016. július 23., szombat

Mennyei habos barackos pite

HÚ, megint milyen régen jelentkeztem !! Nincs mentségem, viszont majd igyekszem bepótolni az elmaradást.
A legutóbbi finomságot mindenképp meg akartam örökíteni a blogon is és végre most nem csak tervezgettem, hanem hozzá is fogtam :)


A recept egy régóta a tulajdonomban levő könyvből való, amit már többször átlapoztam, de még soha semmit nem sütöttem belőle. Így utólag nem is tudom, hogy miért nem ?


Idén sajnos szinte az összes sárgabarack elfagyott, de egy kevés lett - ehhez a sütihez bőven elég volt. Nagyon finom és még szép is lett - ami nálam elég ritka :). Remekül megállná a helyét vendégek előtt is!



Hozzávalók a tésztához:
- 15 dkg vaj
- 15 dkg cukor
- 1 van. cukor
- finomra reszelt citromhéj
- 4 db tojás
- 15 dkg liszt
- 1 csapott tk sütőpor
- 7,5 dkg apróra vágott/tört dió vagy mogyoró
- 2 dkg cukor
- 1 tk őrölt fahéj

A vajat a cukorral, van.cukorral és citromhéjjal habosra kevertem, majd a tojássárgákat egyesével hozzáadva, mindegyiket kb fél percig tovább kevertem. A sütőporral elkevert lisztet részletekben beleszitáltam, belekevertem. A tésztát egy sütőpapírral bélelt gáztepsibe kentem. A tojásfehérjéket kemény habbá vertem  és  a tészta tetejére rákentem. Mivel még mindig nincs mogyoró bokrunk, így diót törtem össze egy zacskóban (néhányszor rácsaptam a húsklopfolóval), és azt szórtam a hab tetejére, erre pedig a fahéjas cukrot.



Előmelegített sütőben 180 fokon kb 25 perc alatt megsütöttem. A sütőpapírral együtt leemeltem a tepsiről és hagytam kihűlni.



Hozzávalók a töltelékhez:
- 1 tasak zselatin
- 1 dl narancslé (vagy viz)
- 0,5 kg érett sárgabarack
- 250 g joghurt
- 3 dkg cukor
- 2 van. cukor
- 0,5 l tejszín

A sárgabarackokat meghámoztam (forró vízbe mártva könnyen lehúzható a héja), kimagoztam, kis kockákra vágtam. 4 evőkanál narancslével (vagy vízzel) kikevertem a zselatint, hagytam duzzadni, majd kevergetve addig melegítettem, amíg a zselatin teljesen felolvadt. A joghurtot a maradék narancslével és a cukrokkal elkevertem, hozzátettem a barackot és a kissé kihűlt zselatint. A habot keményre felvertem, beforgattam a krémbe.
A tésztát kétfelé vágtam.

Az egyik tésztát megkentem a habos krémmel, majd rátettem a másik tésztát.


Csak kevés ideig pihent először a hűtőben, de így is nagyon finom volt.
Akárcsak másnap a maradék :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése