Tudom, hogy a sárgaborsónak nagyon rossz a PR-ja és általában az emberek nem szeretik. Igaz, csak a menzás csiriz bukkan fel az emlékeinkben, ha meghalljuk a nevét. Én valószínűleg kivétel vagyok, mert a nagymamám nagyon finom főzeléket főzött belőle, így jó emlékeket őrzök róla.
A felezett sárgaborsó mentségére legyen mondva többek között kiváló fehérje forrás, csökkenti a koleszterinszintet, lassan emeli a vércukorszintet és bővelkedik ásványi anyagokban. És a főzeléken túl is van élet: a most készített pástétomról senki meg nem mondaná, hogy a közutálatnak örvendő hüvelyesből készült.
Hozzávalók:
- 25 dkg felezett sárgaborsó
- só
- 1 kk bors
- 3 gerezd fokhagyma/ 1 tk fokhagyma granulátum
- 1 tk füstölt pirospaprika
- kevés chayenne bors/chili (kihagyható)
- 1 db közepes cékla
- 1 gr zselatin (érdemes többet (2 gr-ot) tenni bele, hogy vághatóbb legyen)
A sárgaborsót előző este bő vízben beáztatom, majd másnap leszűröm és a sóval felteszem főni annyi vízben, hogy jól ellepje. (Az elején hab lesz a tetején, azt egy kanállal leszedem.)
A céklát is puhára főzöm. Én nagyon gyakran főzök/készítek céklát és olyankor szoktam 1-1 darabot lefagyasztani. Így most csak kivettem egyet a mélyhűtőből és hagytam kiengedni.
Amikor a sárgaborsó megpuhul leszűröm és alaposan lecsöpögtetem. A fűszerekkel és a céklával együtt botmixerrel / aprítóval krémesre töröm. Kóstolom és ha kell, még egy kicsit megsózom, fűszerezem. Ízlés szerint bármilyen egyéb fűszert is adhatunk még hozzá: így egy kicsit natúr, de nagyon finom, a chayenne bors miatt enyhén csipős.
A zselatint feloldom 1-2 kanál vízben, majd hozzákeverem a krémhez, majd egy folpackkal kibélelt (őzgerinc) formába töltöm.
Betakarom a tetejét is folpackkal, majd beteszem a hűtőbe, hogy megszilárduljon.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése