Ezzel a különlegesen finom süteménnyel kívánok mindenkinek nagyon kellemes, vidám húsvéti ünnepeket! Igaz, hogy már nem készül el időben, ha most nekiállunk, de lesz ünnep jövőre is. 😍 Sőt karácsonyra is remek megoldás, vagy ha vendégeknek szeretnénk kiadós, előre elkészíthető ízbombát készíteni.
Hozzávalók a tésztához:
- 60 dkg liszt
- 20 dkg kókuszolaj (vagy zsír), vagy 25 dkg vaj/ráma
- 4 db tojássárgája
- csipet só
- 2 kk sütőpor
- 2 ek cukor
- 2 dkg élesztő
- kb 2 dl tej
A lisztet a zsiradékkal elmorzsoltam, majd a többi hozzávalóval együtt összegyúrtam. Ha nem lenne elég a tej, akkor egy kevés tejfölt adhatunk még hozzá, bár nekem nem volt rá szükség. Szép rugalmas tésztát kaptam, amit egy kicsit félretettem, majd 4 egyforma részre osztottam és tovább hagytam pihenni, amíg elkészítettem a töltelékeket.
- 20 dkg darált mák
- 20 dkg darált dió
- 1 nagy üveg alma püré vagy kb 1,5 kg friss alma
- 10-10 dkg cukor
- 1-1 dl víz
- 2-2 ek méz
- citromlé
- fahéj
- 4 db tojásfehérje habbá verve
Mivel tavaly nagyon sok almánk érett le hirtelen, így tettem el néhány üveggel előkészítve a későbbi felhasználásra: lereszeltem és cukorral, fahéjjal felfőztem és dunsztban tartósítottam. Ez most igazán nagyon jól jött, mert az almatöltelékkel nem kellett foglalkoznom. Ha ilyen kényelmes megoldás nincs kéznél, akkor az almát megtisztítjuk, lereszeljük és kevés cukorral megdinszteljük, hagyjuk kihűlni. A mákot és a diót külön-külön ízesítettem, felfőztem a vízzel, majd hagytam kihűlni. A vízzel óvatosan kell bánni, de ha úgy érezzük, hogy kicsit híg lett a töltelék, akkor néhány kanál darált keksszel (ha nincs, akkor zsemlemorzsával) tudunk javítani az állagán. Amíg hűlt a mák és a dió, felhabosítottam a tojásfehérjéket, majd óvatosan beleforgattam a felét a mákba, a felét a dióba.
Az első tésztagolyót kinyújtottam tepsiméretűre és beletettem a "piros tepsibe" (22x32 cm), majd belesimítottam a diótölteléket. Utána rétegeztem a következő tésztával és az almával. Jöhetett a harmadik tészta-réteg és a mák töltelék, a tetejét pedig az utolsó negyed tésztával fedtem be. Megszurkáltam egy villával és előmelegített sütőben közepes hőfokon kb 40-45 perc alatt készresütöttem. Amikor elkészült félretettem és hagytam hűlni. Már csak a csokimáz hiányzott a tetejéről.😄
- 10 dkg vaj/margarin
- 10 dkg cukor
- 2 ek kakaó
- 1 ek tej
A hozzávalókat egy lábosban közepes hőfokon felmelegítettem és 2-3 percig kevergetve főztem. Amikor egy kicsit besűrűsödött félretettem, hagytam állni kb 5 percig - közben egyszer-kétszer megkevertem kicsit -, majd a sütemény tetejére öntöttem, kanalaztam. Szépen befedte az egész tepsinyi süti tetejét. Hagytam, hogy hűljön. Ami persze nem volt olyan egyszerű és gyors, mint szerettük volna, de azért sikerült néhány óra múlva megkóstolnunk. Isteni finom lett!
A felszeletelés előtt még betettem a hűtőbe egy éjszakára, amitől szépen kifagyott a csoki a tetején és szebben lehetett szeletelni. Annyira finom lett, hogy minden egyes darabnál csak döbbenten kerestük a megfelelő dicsérő szavakat, amivel le tudtuk volna írni, hogy mennyire tökéletes az összhang a rétegek és a tészta között.
Szerencsére annyira kiadós, hogy egyszerre csak keveset lehet belőle megenni. És így azt is megtapasztalhattuk, hogy napról-napra egyre finomabb lett. (Ami az első darab után még hihetetlennek tűnt.)
Nagyon nagy kedvenc lett, igazi ünnepi csemege.💗
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése