Amióta az eszemet tudom, imádom a körözöttet: már kislány koromban együtt mentünk a nagymamámmal a piacra a friss "liptói" (juh)túróért. Ez a recept már egy kicsit eltér attól a régitől: ritkán jutok a piacra, így megelégszem a Lidl-ös brynzával, valamint alakítottam az összetevőkön is, hogy a Pisti ízlésének is megfeleljen.
Hozzávalók:
- 25 dkg juhtúró
- 25 dkg tehéntúró
- 10 dkg vaj
- só
- 1 kk mustár
- 1 tk pirospaprika
- kevés csipős pirosarany
- 1 kk őrölt köménymag
- 1 db közepes vöröshagyma
A kétféle túróhoz és a szobahőmérsékletű, puha vajhoz hozzáadom a fűszereket és egy villa segítségével összetöröm, összekeverem. A sóval vigyázni kell, attól függően, hogy a juhtúró mennyire "erős", illetve sós. Én általában inkább a már kikevert krémet megkóstolom és teszek hozzá még egy kis ezt vagy azt (fűszert 😉), mert mint a nagy öregek is mondták mindig: hozzátenni mindig lehet, de elvenni belőle már nem.
A megtisztított hagymát apróra vágom és a végén hozzákeverem a körözötthöz.
Ha éppen nincs frissen kisült kenyér, akkor piritóssal szoktuk enni - ez a variáció a kétféle túró miatt sokkal kiegyensúlyozottabb: karakteres a juhtúró miatt, viszont a tehéntúró lágyít rajta. Nem habosítom fel, így az állaga is erőteljes, mégis szinte elolvad a szádban, amikor beleharapsz.
Gyorsan elkészíthető és kiadós reggeli krém.😍
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése