A cékla annak ellenére, hogy nagyon finom és rengeteg módon készíthető el, még mindig mint saláta alapanyag jut először mindenkinek az eszébe. Az elmúlt években sokféle céklás receptet próbáltam ki, mindegyik nagy kedvencünk lett, de ez a dzsem annyira finom, hogy alig bírom abbahagyni az evését. A receptet a Petitől kaptam: Londonban vendégségben kóstolta és ő is rögtön függő lett, megkapta a receptet és gyorsan én is megcsináltam.
Hozzávalók:
- 1 kg cékla - meghámozva
- 80 dkg cukor
- 2 teáskanál őrölt szegfűszeg
- 2 evőkanál egész szegfűszeg
- fél citrom leve
- 5 dkg szeletelt mandula
A meghámozott céklát 1 cm-es darabokra vágtam és egy nagyobb edényben elkevertem a cukorral, majd hagytam állni. Legalább néhány óráig, amíg levet enged, vagy akár egy teljes éjszakán át. Én hagytam egész éjjel. Reggel hozzátettem a szegfűszegeket, jól elkevertem és feltettem főni. Amikor felforrt, visszavettem a hőfokot és alacsony fokozaton főztem, néha megkevergetve. Nem kell sűrűn kevergetni, csak hagyni, hogy főjjön, puhuljon, hozzávetőleg 6 órán keresztül. Nem, nem tévedés, tényleg 6 órát írtam. 😃 Viszont ezalatt lehet tenni-venni mellette és élvezni a csodálatos illatokat. A szegfűszeg miatt igazán illik a karácsonyi készülődéshez!
Amikor mind a cékla, mind a szegfűszeg megpuhult, közepes hőfokon addig főztem, amíg körülbelül a felére besűrűsödött (ekkor kicsit sűrűbben kevergettem, az esetlegesen a tál falán ragadt cukrot is leszedegettem), majd hozzátettem a citromlevet és a mandulaforgácsot. Hagytam egy kicsit hűlni, majd kis üvegekbe szedtem.
A céklakockák nem főnek szét, hanem apró darabokban lehet megenni és a szegfűszegek is megpuhulnak - na nem lágyra, hanem leginkább egy keményebb gumicukorra hasonlít. Annyira finom és különleges, hogy alig lehet abbahagyni. Mivel nem egy szokásos lekvár állaga van - a leve inkább szirupos jellegű-, így a felhasználása sem a szokásos kalácsra kenhető verzió. Remekül alkalmazható natur joghurt ízesítésére, esetleg amerikai palacsintára öntetként, vagy csak úgy kanalazgatva.
Próbaként egy egyszerű kakaós olajos piskótát tálaltam leöntve a céklás dzsemmel és mondhatom, hogy kinyaltuk a tányért utána. 😂
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése