Mindig a kedvenceim közé tartozott ez a süti: a vékony tésztarétegen a selymes csokikrém, amiben megbújnak a meggy szemek! Addig-addig, amíg a Pistivel is megszerettettem! Így mi mást süthettem volna a szülinapjára, mintsem mindkettőnk kedvencét?
Hozzátartozik az igazsághoz, hogy ez nem az "eredeti" recept, saját kútfőből, az íz-emlékeimre hagyatkozva sütöttem. 😀 De azt már most elárulhatom, hogy elképesztően megunhatatlanul finom lett!
A tésztához a mélyhűtőből vettem ki a régebben megmaradt és lefagyasztott tojásfehérjéket - 1-2 nappal a sütés előtt célszerű a normál hűtőrészbe áttenni és ott hagyni felolvadni.
Hozzávalók a tésztához:
- 6 db tojás fehérje
- 12 dkg cukor
- 6 dkg liszt
- 2 dkg kakaó
- 4 dkg darált dió
- 0,5 csomag sütőpor
A tojásfehérjéket géppel elkezdtem felverni, amikor már kicsit kihabosodott, akkor több részletben hozzáadtam a cukrot és jó kemény habot vertem belőle. A többi hozzávalót (a diót kivéve) egy kis tálban összekevertem. Amikor elkészült a hab, a kakaós-lisztes keveréket beleszitáltam, majd óvatosan belekevertem a darált dióval együtt a tojáshabba. Laza mozdulatokkal, hogy ne törjön össze a hab!
A 24 cm-es tortaforma aljába sütőpapírt tettem, beleöntöttem az elkevert tészta-alapot és közepes sütőben készre sütöttem. Nem kell nagyon sokáig sütni, mert csak vékony lap lesz belőle - a biztonság kedvéért egy fogvájót beleszúrtam a közepébe és mivel nem ragadt már rá a tészta, kivettem és hagytam hűlni. Kis idő múlva kiszedtem a formából és úgy hagytam teljesen kihűlni.
Olvasztottam 10 dkg étcsokit és ráöntöttem a tetejére. Nem sikerült olyan szép simára, mint szerettem volna - a langyos étcsoki picit megolvasztotta a már hideg krém tetejét - ezt még gyakorolni kell! 😁
Az éjszakát a hűtőben töltötte. Mielőtt felvágtam, a megmaradt 2,5 dl tejszínből habot vertem és egy nyomózsák segítségével feldíszítettem vele a torta tetejét. Minden kis habkarika tetejére került egy-egy meggyszem. És voila! 😍
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése