2021. április 20., kedd

Pudingos cseresznyés pite

 Az eredeti recept szilvával készült - úgy is nagyon-nagyon finom -, azonban most sok cseresznyénk termett, így ezzel készítettem el. Felhasználhatjuk hozzá a friss gyümölcsöt is, de remekül használható a befőtt is. Ez most befőttből készült. 😍



Célszerű a töltelék elkészítésével kezdeni, hogy legyen ideje egy kicsit hűlni, sűrűsödni.
Hozzávalók:
- 1 nagy üveg cseresznye/szilva befőtt vagy 1 kg friss, kimagozott gyümölcs
- 2 csomag vaníliás pudingpor (főzős)
- 2-3 ek cukor (ízlés és gyümölcs függő - befőtt esetén elhagyható)
- őrölt fahéj
- őrölt szegfűszeg

Friss gyümölcs esetén a gyümölcsöt elkezdem főzni a fűszerekkel, a cukorral és egy kevés, kb 0,5 dl vízzel. Amikor nagyjából megpuhult a gyümölcs hozzákeverem a kb 4 dl vízzel elkevert pudingokat és besűrítem vele a gyümölcsöket. Természetesen befőttből még egyszerűbb: a gyümölcsöket összefőzöm a pudingokkal a befőtt saját levét felhasználva - ha kevés a leve, akkor vízzel kiegészítem kb fél literre.
Néhány perc alatt besűrűsödik, ekkor félreteszem hűlni.



Amíg hűl a töltelék, összeállítom a tésztát.
Hozzávalók a tésztához:
- 45 dkg liszt
- 0,5 csomag sütőpor
- 12 dkg cukor
- 25 dkg vaj
- 2 tojás sárgája
- 2-3 ek tejföl
- csipet só
- 1 csomag vaníliás cukor

A tésztának nem kell túl keménynek lennie - ezt remekül tudjuk szabályozni a tejföl mennyiségével.
Ha a tölteléknek még hűlnie kell, akkor a tésztát betesszük egy kis időre a hűtőbe.



A tésztát két részre osztom és sütőpapírral bélelt tepsibe simítom az egyik felét. Erre kerül a töltelék, majd a tészta másik felével befedem a tetejét. Villával kicsit megszurkálom, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb 40 perc alatt készre sütöm.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta!! Éppen így szeretem jó sok töltelékkel. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Inkább kicsit nehezebb legyen megenni, mert szétesik, de sok töltelék legyen! 😀 Nálunk is így a kedvenc!

      Törlés