2025. július 16., szerda

Mézes fügés piskóta

 Nagy örömömre idén is érik a füge: az első kilóból valami nagyon különlegeset akartam készíteni. Végül ezt a fordított piskótát sütöttem, ami nagyon finom, nyasszos és édes.



Hozzávalók a fügés részhez:

  • 5 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 2 ek méz
  • 50-60 dkg füge
A vajat a cukorral és a mézzel alacsony hőfokon felmelegítettem és addig hagytam sűlni, amíg kicsit karamellizálódott. Ehhez egy nagy, 28 cm átmérőjű edényt használtam, amiben aztán meg tudtam sütni a sütit. A fügéket megmostam, félbevágtam és vágott felükkel a karamellbe téve kiraktam a formát.


Hozzávalók a piskótához:
  • 25 dkg liszt
  • 1 tk sütőpor
  • csipet só
  • 12,5 dkg vaj
  • 15 dkg cukor
  • 3 tojás
  • 20 dkg író 
Mivel íróm nem volt itthon, így azzal kezdtem, hogy gyorsan létrehoztam: 18 dkg tejbe beletettem 2 dkg citromlevet és félretettem. Mindig tartok a mélyhűtőben bió citromlevet - a jégkockatartóban lefagyasztom, aztán zacskóban tartom a kis citromkockákat.
A szárazanyagokat (liszt, sütőpor, só) egy kis tálban összekevertem.
A puha vajat a cukorral jó alaposan, habosra kevertem, majd egyenként hozzáadtam a tojásokat, mindegyiket külön hozzákevertem a vajhoz. Időközben az író is "elkészült", besűrűsödött, ezt is hozzákevertem a krémhez és már csak a lisztet kellett beleszitálni és elkeverni, hogy kész is legyen a tészta.
A piskóta masszát egyenletesen ráöntöttem a fügékre, majd előmelegített 180 fokos sütőben sütöttem kb 20 percig, akkor levettem a hőfokot 160 fokra és még kb 20 perc alatt készre sütöttem.


Néhány percig hagytam a tálban hűlni, majd még langyosan átfordítottam egy tálra. (Rátettem a tetejére a tálat és csak átfordítottam - langyosan könnyen kijön a formából.)
Valami okból kifolyólag a piskóta massza ráfolyt a fügékre, így egy része maradt csak az alján/tetején és a többi belekerült a tészta közepébe. De ha azt szerettem volna, hogy a közepén legyenek, akkor biztos nem sikerült volna!😂


Még kicsit langyosan felvágtam és megkóstoltuk. Mondanom sem kell, hogy isteni finom, talán már egy kicsit túlzásban is.😋
A Pisti, mint mindenhez, ehhez is szeretett volna még a tetejére egy kis plusz (füge)lekvárt, de szerintem ehhez a mézes-mézédes fügés süteményhez már tényleg nincs szükség további ízfokozókra. Na jó, a végén egy kis tejszínhabban kiegyeztünk.😍




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése