Sok évvel ezelőtt nagyon rá voltunk kattanva a máglyarakásra - képesek voltunk minden hétvégén enni, minden vendégségnél készíteni. Aztán, ahogy lenni szokott, kicsit elfelejtődött. Most viszont előszedtem a régi, jól bevált receptemet és annyit változtattam rajta, hogy most dió helyett mákkal készítettem el.
Hozzávalók:
- 4 db zsemle vagy 5 db kifli ( ha nagyon kicsi, akkor 6 db)
- 3 db tojás
- 4 dl tej
- 20 dkg cukor
- 10 dkg darált mák (vagy dió)
- 10 dkg mazsola
- 3 dkg vaj
- 3 db nagy alma (nekem ez nyáron elrakott almalekvár volt)
- fahéj
- rum - amiben a mazsolát áztatjuk
- 1 ek barack lekvár, amit a tojáshabba keverünk - ez nálam most kimaradt
A cukros tojássárgájába belekeverem a tejet és leöntöm vele a felszeletelt péksüteményt, hagyom kicsit, amíg felszívja a tejet.
A tortaformát kikenem vajjal, megszórom zsemlemorzsával és lerakom az első réteget: a beáztatott kifli/zsemle felét. Erre kerül a mazsola fele és megszórom a cukros mák felével. Következik egy réteg alma (ha friss gyümölcsből készül, akkor kicsit kinyomom a levét és megszórom egy pici cukorral - a cukor mennyisége alma-függő, nekem most nem volt rá szükség) és fahéjjal fűszerezem.
Következik a második emelet: minden hozzávalót rétegeztem újra.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése