.Egyik reggel a reggeli után tettem-vettem-mosogattam a konyhában, egyszer csak feltűnt, hogy nagyon nagy csend van az udvarban: kerestem a Pistit, aztán kerestem a kutyát, de sehol senki. Már éppen keresésükre akartam indulni, amikor megérkeztek, hatalmas fagyöngy kötegekkel megrakottan. (na jó, a Buddy üres "kézzel" jött :-) ). Jutott a kiskapura és a bejárati ajtó elé a gerendára is.
Az adventra megsütött mézes figurák jól vizsgáztak és szépen lassan elfogytak - annak ellenére, hogy az írókázás szörnyen sikerült. Elhatároztam, hogy kipróbálom a mézes puszedlit - mindig nagyon szerettem még a boltit is, gondoltam csak sikerül olyanra. És ha már belevágtam, egyből töltöttet akartam csinálni!
Sok receptet néztem végig a neten és végül az alábbi mellett döntöttem:
Hozzávalók:
Vizes kézzel kis gombócokat csíptem ki a tésztából és megpróbáltam megtölteni. Az egyik tepsibe diós töltelékkel kerültek (kb 10 dkg dió, cukor, összevágott mazsola, sárgabarack lekvár és rum), viszont elkövettem azt a hibát, hogy a töltelék összeállításánál túl sok lett a lekvár és a rum - így nagyon finom volt a töltelék, de sajnos nagyon folyós is. A másik tepsi puszedlit sült szilvalekvárral töltöttem - az szerencsére jó kemény volt. Sütés előtt még egész biztató volt a puszedlik látványa.
másnap pedig 180 fokon fél óra alatt készre sült.
Az adventra megsütött mézes figurák jól vizsgáztak és szépen lassan elfogytak - annak ellenére, hogy az írókázás szörnyen sikerült. Elhatároztam, hogy kipróbálom a mézes puszedlit - mindig nagyon szerettem még a boltit is, gondoltam csak sikerül olyanra. És ha már belevágtam, egyből töltöttet akartam csinálni!
Sok receptet néztem végig a neten és végül az alábbi mellett döntöttem:
Hozzávalók:
- 3 tojás sárgája
- 1 egész tojás
- 15 dkg porcukor
- 3 tk. mézeskalács fűszerkeverék
- 4 ek. tejföl
- 25 dkg méz
- 5 dkg zsír (lehet helyette 7 dkg vaj)
- 60 dkg liszt
- 2 tk. szódabikarbóna
Vizes kézzel kis gombócokat csíptem ki a tésztából és megpróbáltam megtölteni. Az egyik tepsibe diós töltelékkel kerültek (kb 10 dkg dió, cukor, összevágott mazsola, sárgabarack lekvár és rum), viszont elkövettem azt a hibát, hogy a töltelék összeállításánál túl sok lett a lekvár és a rum - így nagyon finom volt a töltelék, de sajnos nagyon folyós is. A másik tepsi puszedlit sült szilvalekvárral töltöttem - az szerencsére jó kemény volt. Sütés előtt még egész biztató volt a puszedlik látványa.
Aztán mikor 180 fokon kb 10 perc alatt elkészültek szinte teljesen kitöltötték a tepsit:
A végén került a tetejükre egy kis olvasztott csokoládé és színes cukordara. Az állaga csodálatosan puha, az íze pedig fenséges.
A bolti ehhez képest ehetetlen :-), soha többet még csak feléje sem nézek !! A diós töltelék nagyrészt eltűnt a mézesben, de a szilva egész jól látható.
A bejgli-projektnek minden évben nagy lelkesedéssel kezdek hozzá, aztán akármilyen új trükköt próbálok is ki, mindig ugyanolyan lesz: finom, sok töltelékkel, de nem valami szép.
Idén is ámulva néztem a FB-on, hogy mindenki milyen csudi bejgliket süt, gondoltam én is megsütöm ezt a csodareceptet! Andi leírását követtem szóról-szóra (nekem maradt mindkét töltelékből - valamit elszámoltam ?) - este összeállítottam és megtöltöttem a tésztát,
másnap pedig 180 fokon fél óra alatt készre sült.
Nagyon finom lett, bár nekem egy kicsit furcsa volt, mert nem a megszokott íze volt. Ami nagyon érdekes, hogy a régi receptjeim alapján sütött bejglik általában frissen csodálatosak voltak, de már a 3. napon a tészta nem volt olyan jó ízű. Ez a mostani bejgli pedig szinte napról napra finomabb, egyre jobban összeérik.
Természetesen rendszeresen sütöm a kenyereket - a kezdeti bénázás után nagyon klassz kenyereim lettek, aztán egyszer csak megint rosszabban sikerültek. Persze kaptam a Pistitől (jogosan), hogyha már megvannak a tuti receptek, akkor miért változtatok rajta ?! Azóta igyekszem kevesebbet változtatni (csak minden 3.-4. kenyérnél variálok valamit :-) ). Karácsony estére a halászlé mellé biztosra mentem a fehér kenyérrel ( csak a csillagocskákkal próbáltam ünnepibbé tenni)
Este összekevertem 15 dkg sima lisztet 1,5 dl vízzel és 2 dkg élesztővel. Másnap beleszitáltam 40 dkg sima lisztet és 20 dkg rétes lisztet, tettem hozzá 2 csapott tk sót, 1 csipet aszkorbinsavat, 2 ek olajat és kb 3,5 dl vízzel jól kidolgoztam. 40 perc múlva jól átmozgattam, majd 1,5 órát kelt. Utána formáztam és még kb 30 percet kelt a kacsasütő jénaiban ( fele időnél megvágtam a tetejét ). Spricceltem vízzel és előmelegített sütőben 15 percig sütöttem max. hőfokon, majd levettem 200 fokra. Az utolsó 15 percben már tető nélkül sütöttem. Amikor elkészült, egy picit lespricceltem és kitettem az ablakba hűsölni.
Az elmúlt néhány napban - lehet már egy hét is - csodálatos az ég délutánonként. Mindig odarohantunk az ablakhoz és megcsodáltuk, aztán végre eszünkbe jutott, hogy le is kellene fényképezni:
Természetesen a Buddy is megkapta a karácsonyi ajándékát. A szinte tavaszias időben jó sokat játszottunk vele - mondanom sem kell, hogy már nem így néz ki a labda :-).
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése