A mélyhűtőmben rejtőzött még lefagyasztott tojásfehérje, amit el akartam használni, így gondoltam sütök belőle tortát. De még véletlenül sem valami unalmas, színtelen szeletkét! Került bele csudizöld mandula aroma - így már nem csak a színe, hanem az illata is különleges lett.
Hozzávalók a tésztához:
- 5 db tojásfehérje
- 15 dkg cukor
- 12 dkg liszt
- 1 pici csipet borkősav (elhagyható)
- 1 db mandula aroma
Mivel a tojásfehérje a mélyhűtőben volt, azt egy nappal a felhasználás előtt áttettem a hűtőszekrény normál részébe, hogy legyen ideje kényelmesen kiengedni. Elkezdtem habbá verni, majd a borkősavval elkevert cukrot részletekben hozzáadtam, miközben folyamatosan vertem tovább. Amikor már majdnem elkészült, még hozzáadtam a mandula aromát. Nagyon klassz, kemény habot kaptam. Ebbe beleszitáltam a lisztet és óvatosan összeforgattam a habbal. Egy 22 cm-es tortaformába öntöttem és közepes hőfokon kb 20 perc alatt készresütöttem, majd hagytam egy darabig a formában, fejjel lefelé fordítva hűlni. (Ezt a trükköt a múltkor olvastam valahol, állítólag így nem esik össze a piskóta. 🤔)
- 2 db főzős csokis puding
- 6 ek cukor
- 6 dl tej
- 25 dkg vaj/margarin
- 10 dkg cukor
A pudingot a 6 evőkanál cukorral és a tejjel sűrűre főztem, majd hagytam kihűlni. Közben néhányszor átkevertem, hogy ne bőrösödjön be a teteje. A puha vajat habosra kevertem a cukorral, majd hozzákevertem a kihűlt pudingot és ezzel is habosítottam még egy kicsit.
A tortát kettévágtam, az egyik felét tálra tettem és vastagon bekentem a csokis krémmel. Mivel árválkodott a sütisdobozban néhány szem lekvárral töltött apró linzerkarika, így ezeket a krém közé rejtettem. 😄 A krémre került a másik szelet süti és az egészet befedtem a csokis krémmel.
Egy kevés csokis krém maradt még, azokból apró golyócskákat raktam a tetejére, ami nagyon formátlan lett, viszont nagyon finom volt!
A mandula aroma miatt isteni illata volt a sütinek és másnapra fantasztikusan összeértek az ízek. A Pistinek annyira ízlett, hogy nekem ebből most nagyon kevés jutott, de szerencsére van még fagyasztott tojásfehérje a mélyhűtőben ... 😏
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése