2025. június 30., hétfő

Gyors pudingos kupola - 300. bejegyzés 💖

Hosszan vártam a jó időre, elegem volt már a hidegből, mostanra viszont olyan kánikula lett, hogy igyekszem minél kevesebb meleget hozzátenni a konyhában. De persze a desszertet ugyancsak kívánjuk, így készítettem egy szokásos pudingos desszertet, egy picikét másképp.


Hozzávalók:

  • 3 db különböző főzős puding - ez most vanília, karamell és csoki volt
  • 1,2 l tej
  • 9 ek cukor
  • 5 dkg mazsola
  • 20 dkg babapiskóta
  • kb 3 dl feketekávé
Lefőztem a kávét és addig hagytam egy kicsit hűlni, amíg elkészítettem az első pudingot. Ez most nekem a vanília volt - 3 ek cukorral és 4 dl tejjel felfőztem.
Egy üvegtálat kibéleltem folpackkal (annyira könnyen kijött a végén a formából, hogy akár ki is hagyhattam volna, de jobb félni ... 😉), a kávéba mártogatott babapiskótával kiraktam alul és körben. Néhány (kb 5-6) darab piskóta maradt ki, azokat félretettem.
Az elkészült vaníliás pudingot belesimítottam az aljába és megszórtam a mazsola felével.
Utána elkészítettem a karamell pudingot - szintén 3 ek cukorral és 4 dl tejjel. Óvatosan a hűlő vaníliás rétegre öntöttem és rászórtam a maradék mazsolát.
A megmaradt cukorral és tejjel felfőztem a csokoládé pudingot. Ezzel beborítottam a karamelles réteget és a tetejére pakoltam a megmaradt babapiskótákat. Egy kicsit belenyomkodtam őket a még meleg pudingba, hogy jól megpuhuljanak.
Befedtem a tetejét folpackkal (ráigazgatva a puding tetejére, hogy ne bőrösödjön), majd betettem a hűtőbe.


Néhány óra múlva - ugyan kicsit idegesen, hogy megszilárdult-e megfelelően, de megkóstoltuk.
Szerencsére tökéletesen ki lehetett fordítani a formából: egy tányért tettem a tetejére és átfordítva tökéletesen megállt a tányéron.
A Pisti kapott a tetejére tejszínhabot is, de szerintem anélkül is tökéletes ízbomba. 


Ízlés szerint bármilyen ízvariácóban, esetleg gyümölcsökkel feldobva elkészíthető, bár szerintünk (ebben teljesen egyet értettünk a Zurammal 😂) ez így volt tökéletes, ahogy volt!

És egy kép arról, hogy tényleg kutyameleg van: a Buddy a teraszon az árnyékban pihen, hidegvizes borogatással. 😍



2025. június 28., szombat

Sárgaborsó párizsi

 Tudom, hogy a sárgaborsónak nagyon rossz a PR-ja és általában az emberek nem szeretik. Igaz, csak a menzás csiriz bukkan fel az emlékeinkben, ha meghalljuk a nevét. Én valószínűleg kivétel vagyok, mert a nagymamám nagyon finom főzeléket főzött belőle, így jó emlékeket őrzök róla.

A felezett sárgaborsó mentségére legyen mondva többek között kiváló fehérje forrás, csökkenti a koleszterinszintet, lassan emeli a vércukorszintet és bővelkedik ásványi anyagokban. És a főzeléken túl is van élet: a most készített pástétomról senki meg nem mondaná, hogy a közutálatnak örvendő hüvelyesből készült.


Hozzávalók:

  • 25 dkg felezett sárgaborsó
  • 1 kk bors
  • 3 gerezd fokhagyma/ 1 tk fokhagyma granulátum
  • 1 tk füstölt pirospaprika
  • kevés chayenne bors/chili (kihagyható)
  • 1 db közepes cékla
  • 1 gr zselatin (érdemes többet (2 gr-ot) tenni bele, hogy vághatóbb legyen)
A sárgaborsót előző este bő vízben beáztatom, majd másnap leszűröm és a sóval felteszem főni annyi vízben, hogy jól ellepje. (Az elején hab lesz a tetején, azt egy kanállal leszedem.) 
A céklát is puhára főzöm. Én nagyon gyakran főzök/készítek céklát és olyankor szoktam 1-1 darabot lefagyasztani. Így most csak kivettem egyet a mélyhűtőből és hagytam kiengedni.
Amikor a sárgaborsó megpuhul leszűröm és alaposan lecsöpögtetem. A fűszerekkel és a céklával együtt botmixerrel / aprítóval krémesre töröm. Kóstolom és ha kell, még egy kicsit megsózom, fűszerezem. Ízlés szerint bármilyen egyéb fűszert is adhatunk még hozzá: így egy kicsit natúr, de nagyon finom, a chayenne bors miatt enyhén csipős. 
A zselatint feloldom 1-2 kanál vízben, majd hozzákeverem a krémhez, majd egy folpackkal kibélelt (őzgerinc) formába töltöm.
Betakarom a tetejét is folpackkal, majd beteszem a hűtőbe, hogy megszilárduljon.


Másnap reggel vajaskenyérre téve ettük: elég jól szeletelhető volt, de azért nem annyira, mint egy tényleges felvágott. Ajánlottam a Pistinek, hogy legközelebb több zselatint teszek bele, de ő azt mondta, hogy kenjük inkább pástétomként: ne változtassak rajta, mert ez így tökéletes. 😍



2025. június 26., csütörtök

Cukkinis-vöröslencsés ragu

 Ez egy könnyed, nyárias ragu, ha éppen megunjuk a lecsót. Pillanatok alatt elkészül, egészséges és finom. 


Hozzávalók:
  • 1 db nagyobb vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 db (30 dkg) cukkini
  • 1 db (30 dkg) sárgarépa
  • 2-3 ek kókuszolaj
  • 15 dkg vöröslencse
  • 2 ek paradicsom sűrítmény
  • 1 csapott kk őrölt bors
  • chili (keveset érdemes beletenni)
  • 1 csapott kk őrölt kömény
  • 1 csapott kk oregano (szárított)
  • 1 kk pirospaprika

A kókuszolajon megdinsztelem az apróra vágott vöröshagymát, hozzákeverem az apróra vágott fokhagymát és a kockákra vágott sárgarépát. Kicsit átpirítom, majd pici vizet adok hozzá és addig hagyom puhulni, amíg a cukkinit is megmosom és kockákra vágom. A fűszereket - a paradicsom sűrítmény nélkül - és a cukkinit is hozzáadom, kb 10 percig fedő alatt főzöm. A vöröslencsét szűrőkanálba teszem és jó alaposan átmosom, majd belekeverem a raguba. Hozzáadom a paradicsomot is és felöntöm annyi vizzel, hogy éppen ellepje, majd puhára főzöm. A vöröslencse kb 15-20 perc alatt megpuhul. Arra érdemes figyelni, hogy a vízet kis adagokban pótolni kell, hogy megfelelő legyen a ragu állaga. 
A végén kóstolom, és ha szükséges, egy picit még fűszerezek rajta.


Most quinoával ettük (isteni volt), de természetesen rizzsel, bulgurral, vagy bármilyen szívünknek tetsző körettel tökéletes.




2025. június 25., szerda

Egyszerű cseresznyés-túrós pite

 Vagy lepény. 😃 De az elnevezés igazán mellékes. Ami fontos, hogy nagyon egyszerű, nagyon gyorsan elkészíthető és nagyon finom. Mivel cseresznye-szezon van, így cseresznyével készült, de meggyel, kajszival, szilvával - vagy amivel csak szeretnénk - is megsüthető.


Hozzávalók a tésztához:

  • 1 db tojás
  • 5 dkg kókuszolaj/zsír vagy 8 dkg vaj/margarin
  • 1 ek cukor
  • 1 csipet só
  • 20 dkg finomliszt
  • 0,5 csomag sütőpor
  • kb 0,5 dl tej
A tojást a kókuszolajjal és a cukorral kicsit kikeverem - elég kézi habverővel vagy akár villával-, majd beleszitálom a sütőporral és sóval elkevert lisztet és a tej segítségével összedolgozom. Nem kell hosszasan kidolgozni, elég csak összeállítani a tésztát. A normál méretű 22x32 cm-es tepsit kibélelem vele: az aljába a kezemmel belenyomkodom.


Hozzávalók a töltelékhez:
  • 50 dkg túró
  • 5 dkg vaj
  • 4 db tojás
  • 4-5 ek cukor (gyümölcstől is függ, hogy milyen édes)
  • 1 db vaníliás pudingpor
  • 50 dkg magozott cseresznye
  • 2-3 ek búzadara
A túrót a puha vajjal, a cukorral és a 4 db tojássárgájával kikeverem, hozzáadom a pudingport, majd az enyhén kinyomkodott cseresznyét. A végén óvatosan beleforgatom a 4 db habbá vert tojásfehérjét. 
A tésztára szórom a búzadarát, majd elegyengetem a tetején a túrós-cseresznyés tölteléket és előmelegített 165 fokos sütőben kb 35 perc alatt készresütöm.


Aztán igyekszem uralkodni a türelmetlenségünkön és legalább addig várok a felvágásával, amíg már csak langyos. 😋

2025. május 30., péntek

Juhtúrós brokkolikrém

 A brokkolit sok évvel ezelőtt, amikor divatba jött, csak krémlevesnek készítettem, amit a Pisti nem nagyon szeretett. (Na jó, ez enyhe kifejezés!) De mivel nagyon egészséges, így igyekszem sokszor belevenni az étrendünkbe és változatosabban elkészíteni. Ez a krém annyira finom, hogy még az is imádni fogja, aki ódzkodik a brokkolitól.


Hozzávalók:

  • 50 dkg brokkoli
  • 1 db közepes vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 2-3 ek kókuszolaj
  • 12,5 dkg juhtúró/brynza
  • bors
  • bazsalikom/petrezselyem/majoranna - amit éppen kívánunk/van itthon
Mivel a brokkoli rákmegelőző hatása akkor erősödik fel, ha felhasználás előtt feldaraboljuk és állni hagyjuk, így én mindig ezzel kezdek: megmosom, felaprítom és félreteszem kb 1 órára. A szárrészt is megtisztítom a fás részektől és apróra vágom. Természetesen fagyasztott brokkoliból is elkészíthető, azt felengedés nélkül használom fel.


Régebben úgy is készítettem, hogy forró vízben megfőztem a brokkolit, de ez a verzió sokkal finomabb szerintem. Ehhez a kókuszolajon megpároltam az apróra vágott hagymát, hozzáadtam a fokhagymát, majd először a brokkoli kis darabokra vágott szárát. Enyhén megsóztam, borsoztam és lefedve elkezdtem párolni. Ha szükséges, nagyon pici vizet adhatunk hozzá. Amikor félig megpuhult, beletettem a brokkoli rózsákat is és néhány perc alatt megfőztem - ha kell, 1-2 ek vizet tehetünk még hozzá, de a végén fedő nélkül főzzük le róla a folyadékot teljesen.
 

Amikor elkészült hagytam hűlni, majd villával alaposan összetörtem és hozzákevertem a juhtúrót. Természetesen használhatunk akár botmixert is és krémessé törhetjük, de mi jobban szeretjük, ha kicsit darabosabb marad. A végén még a zöldfűszereket is hozzákevertem és sóztam, borsoztam (ha szükséges).
Reggelire piritóssal és friss salátával fogyasztottuk.




2025. május 26., hétfő

Málnás-kókuszos réteges alagút sütés nélkül

 Mivel nagyon szeretjük az édességet (ez azt hiszem eddig is kitűnt a blogból 😃), így gondoltam, csinálok valami finomságot. Kialakult elképzelésem nem volt, de körbenéztem, hogy mi van itthon: a tavalyi csodálatos málnatermés miatt még volt fagyasztott málna a hűtőben, kókuszreszeléket és darált kekszet is találtam a spejzban, így összeállt ez a kellemes és egyszerű desszert.


Hozzávalók a málnás réteghez:

  • 40 dkg fagyasztott (vagy friss) málna
  • 20 gramm zselatin
  • 10 dkg cukor
  • néhány kanál víz
A málnát hagytam kiengedni, botmixerrel összetörtem, majd egy szűrőn átpaszíroztam. (Így a nettó málna mennyiség 30 dkg lett.) A zselatint 2 evőkanál vízzel elkevertem és hagytam egy kicsit duzzadni. 
A málnát elkevertem a cukorral és közepes hőfokon felfőztem. Amikor teljesen elolvadt, akkor hozzáadtam a zselatint, 2-3 ek vizet és jó alaposan elkevertem. Két őzgerincformát folpackkal kibéleltem, majd a málnazselét elosztva az aljába terítettem és betettem a hűtőbe, hogy megdermedjen. 


 Hozzávalók a kókuszos réteghez:
  • 5 dl tej
  • 3 ek liszt
  • 5 ek cukor
  • 20 dkg kókuszreszelék
A tejet a liszttel és a cukorral felfőztem. Amikor már besűrűsödött hozzákevertem a kókuszreszeléket, alaposan elkevertem, majd félretettem hűlni. Mire kihűlt, addigra a málnazselé és tökéletesen megkötött, így könnyen rá lehetett simítani a tetejére és mehettek vissza a hűtőbe.


Hozzávalók a kakaós kekszréteghez:
  • 20 dkg darált keksz
  • 10 dkg cukor
  • 1 ek kakaó
  • rum/rumaroma (elhagyható)
  • 1,5 dl tej
  • 1-2 ek (sárgabarack) lekvár
Az összes hozzávalót alaposan összekevertem. Ennyi folyadékkal és a lekvárral egy nagyon finom, nyasszos kekszalapot kaptam, amit elfeleztem, majd külön-külön két folpack között olyan méretűre nyújtottam, hogy pont betakarja a kókuszos réteget az őzgerincformában.


A túlnyúló folpackkal betakartam a tetejét és visszatettem néhány órára a hűtőbe. Másnapra még finomabb lett, mert addigra a kekszes réteg ízei jobban összeértek, de persze mi a kóstolással nem vártunk másnapig.


Könnyedén ki lehetett fordítani a formából és máris lehetett tálalni.
Annak ellenére, hogy a leírás alapján hosszadalmasnak tűnhet az elkészítése, de tényleg nagyon egyszerű és nagyon finom, könnyű sütemény lett belőle. 


2025. május 7., szerda

Grízkrémes mákos piskótatekercs

 A mákos bögretészta egy nagyon egyszerű és (mivel nagy mák-kedvelők vagyunk) már régóta kedvenc sütink. A legegyszerűbb, ha megszórjuk porcukorral vagy megkenjük finom házi lekvárral. DE érdemes néha egy kicsit variálni: most egy főzött grízes krémmel dobtam fel. 


Hozzávalók a tésztához - most bögre-mércével, mivel kaptam egy eredeti mérőedénykészletet. Ha inkább mérleget használnánk, akkor a lemért adatok itt találhatók.

  • 1 bögre kristálycukor
  • 2 db egész tojás
  • 3 dkg vaj
  • 1 bögre darált mák
  • 1 bögre liszt
  • 2 dl tej (eredetileg ebből is 1 bögre)
  • 1 cs. sütőpor
A cukrot a tojásokkal és a puha vajjal habosra kevertem. A sütőport alaposan összekevertem a liszttel. A cukros masszához felváltva, több részletben kevertem hozzá a lisztet, a mákot és a tejet. A végére hagyom a tejet és általában egy kicsit visszatartok belőle: nekem a 2 decivel tökéletesen működik, nincs szükség az egész bögrényire, így nem lesz túl híg. 


A nagy gáztepsit kibéleltem sütőpapírral, beleöntöttem és elsimítottam a tésztát, majd közepes hőfokra előmelegített sütőben 15 perc alatt készresütöttem. Amikor elkészült ráborítottam egy porcukorral meghintett másik sütőpapírra, óvatosan lehúztam a tetejéről a papirt, feltekertem és hagytam hűlni.


Hozzávalók a krémhez:
  • 5 dl tej
  • 1 dl búzadara
  • 25 dkg vaj
  • 15 dkg cukor
  • 5 ek baracklekvár
A tejben megfőztem a búzadarát, majd félretettem és hagytam kihűlni. A puha vajat habosra kevertem a cukorral, majd hozzáadtam a kihűlt grízt és azzal is jól kikevertem.
A mákos piskótatekercset kitekertem, megkentem a baracklekvárral, majd a grízes krémmel és a sütőpapír segítségével feltekertem. A krémből hagytam egy keveset, hogy kívülről is be tudjam vonni a piskótát. Betettem a hűtőbe, hogy kellően kifagyjon/megszilárduljon és az ízek is összeérjenek.


Egyszerű, kiadós és gyorsan elkészülő sütemény. És persze gyorsan el is fogyó. 😃