2025. június 30., hétfő

Gyors pudingos kupola - 300. bejegyzés 💖

Hosszan vártam a jó időre, elegem volt már a hidegből, mostanra viszont olyan kánikula lett, hogy igyekszem minél kevesebb meleget hozzátenni a konyhában. De persze a desszertet ugyancsak kívánjuk, így készítettem egy szokásos pudingos desszertet, egy picikét másképp.


Hozzávalók:

  • 3 db különböző főzős puding - ez most vanília, karamell és csoki volt
  • 1,2 l tej
  • 9 ek cukor
  • 5 dkg mazsola
  • 20 dkg babapiskóta
  • kb 3 dl feketekávé
Lefőztem a kávét és addig hagytam egy kicsit hűlni, amíg elkészítettem az első pudingot. Ez most nekem a vanília volt - 3 ek cukorral és 4 dl tejjel felfőztem.
Egy üvegtálat kibéleltem folpackkal (annyira könnyen kijött a végén a formából, hogy akár ki is hagyhattam volna, de jobb félni ... 😉), a kávéba mártogatott babapiskótával kiraktam alul és körben. Néhány (kb 5-6) darab piskóta maradt ki, azokat félretettem.
Az elkészült vaníliás pudingot belesimítottam az aljába és megszórtam a mazsola felével.
Utána elkészítettem a karamell pudingot - szintén 3 ek cukorral és 4 dl tejjel. Óvatosan a hűlő vaníliás rétegre öntöttem és rászórtam a maradék mazsolát.
A megmaradt cukorral és tejjel felfőztem a csokoládé pudingot. Ezzel beborítottam a karamelles réteget és a tetejére pakoltam a megmaradt babapiskótákat. Egy kicsit belenyomkodtam őket a még meleg pudingba, hogy jól megpuhuljanak.
Befedtem a tetejét folpackkal (ráigazgatva a puding tetejére, hogy ne bőrösödjön), majd betettem a hűtőbe.


Néhány óra múlva - ugyan kicsit idegesen, hogy megszilárdult-e megfelelően, de megkóstoltuk.
Szerencsére tökéletesen ki lehetett fordítani a formából: egy tányért tettem a tetejére és átfordítva tökéletesen megállt a tányéron.
A Pisti kapott a tetejére tejszínhabot is, de szerintem anélkül is tökéletes ízbomba. 


Ízlés szerint bármilyen ízvariácóban, esetleg gyümölcsökkel feldobva elkészíthető, bár szerintünk (ebben teljesen egyet értettünk a Zurammal 😂) ez így volt tökéletes, ahogy volt!

És egy kép arról, hogy tényleg kutyameleg van: a Buddy a teraszon az árnyékban pihen, hidegvizes borogatással. 😍



2025. június 28., szombat

Sárgaborsó párizsi

 Tudom, hogy a sárgaborsónak nagyon rossz a PR-ja és általában az emberek nem szeretik. Igaz, csak a menzás csiriz bukkan fel az emlékeinkben, ha meghalljuk a nevét. Én valószínűleg kivétel vagyok, mert a nagymamám nagyon finom főzeléket főzött belőle, így jó emlékeket őrzök róla.

A felezett sárgaborsó mentségére legyen mondva többek között kiváló fehérje forrás, csökkenti a koleszterinszintet, lassan emeli a vércukorszintet és bővelkedik ásványi anyagokban. És a főzeléken túl is van élet: a most készített pástétomról senki meg nem mondaná, hogy a közutálatnak örvendő hüvelyesből készült.


Hozzávalók:

  • 25 dkg felezett sárgaborsó
  • 1 kk bors
  • 3 gerezd fokhagyma/ 1 tk fokhagyma granulátum
  • 1 tk füstölt pirospaprika
  • kevés chayenne bors/chili (kihagyható)
  • 1 db közepes cékla
  • 1 gr zselatin (érdemes többet (2 gr-ot) tenni bele, hogy vághatóbb legyen)
A sárgaborsót előző este bő vízben beáztatom, majd másnap leszűröm és a sóval felteszem főni annyi vízben, hogy jól ellepje. (Az elején hab lesz a tetején, azt egy kanállal leszedem.) 
A céklát is puhára főzöm. Én nagyon gyakran főzök/készítek céklát és olyankor szoktam 1-1 darabot lefagyasztani. Így most csak kivettem egyet a mélyhűtőből és hagytam kiengedni.
Amikor a sárgaborsó megpuhul leszűröm és alaposan lecsöpögtetem. A fűszerekkel és a céklával együtt botmixerrel / aprítóval krémesre töröm. Kóstolom és ha kell, még egy kicsit megsózom, fűszerezem. Ízlés szerint bármilyen egyéb fűszert is adhatunk még hozzá: így egy kicsit natúr, de nagyon finom, a chayenne bors miatt enyhén csipős. 
A zselatint feloldom 1-2 kanál vízben, majd hozzákeverem a krémhez, majd egy folpackkal kibélelt (őzgerinc) formába töltöm.
Betakarom a tetejét is folpackkal, majd beteszem a hűtőbe, hogy megszilárduljon.


Másnap reggel vajaskenyérre téve ettük: elég jól szeletelhető volt, de azért nem annyira, mint egy tényleges felvágott. Ajánlottam a Pistinek, hogy legközelebb több zselatint teszek bele, de ő azt mondta, hogy kenjük inkább pástétomként: ne változtassak rajta, mert ez így tökéletes. 😍



2025. június 26., csütörtök

Cukkinis-vöröslencsés ragu

 Ez egy könnyed, nyárias ragu, ha éppen megunjuk a lecsót. Pillanatok alatt elkészül, egészséges és finom. 


Hozzávalók:
  • 1 db nagyobb vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 db (30 dkg) cukkini
  • 1 db (30 dkg) sárgarépa
  • 2-3 ek kókuszolaj
  • 15 dkg vöröslencse
  • 2 ek paradicsom sűrítmény
  • 1 csapott kk őrölt bors
  • chili (keveset érdemes beletenni)
  • 1 csapott kk őrölt kömény
  • 1 csapott kk oregano (szárított)
  • 1 kk pirospaprika

A kókuszolajon megdinsztelem az apróra vágott vöröshagymát, hozzákeverem az apróra vágott fokhagymát és a kockákra vágott sárgarépát. Kicsit átpirítom, majd pici vizet adok hozzá és addig hagyom puhulni, amíg a cukkinit is megmosom és kockákra vágom. A fűszereket - a paradicsom sűrítmény nélkül - és a cukkinit is hozzáadom, kb 10 percig fedő alatt főzöm. A vöröslencsét szűrőkanálba teszem és jó alaposan átmosom, majd belekeverem a raguba. Hozzáadom a paradicsomot is és felöntöm annyi vizzel, hogy éppen ellepje, majd puhára főzöm. A vöröslencse kb 15-20 perc alatt megpuhul. Arra érdemes figyelni, hogy a vízet kis adagokban pótolni kell, hogy megfelelő legyen a ragu állaga. 
A végén kóstolom, és ha szükséges, egy picit még fűszerezek rajta.


Most quinoával ettük (isteni volt), de természetesen rizzsel, bulgurral, vagy bármilyen szívünknek tetsző körettel tökéletes.




2025. június 25., szerda

Egyszerű cseresznyés-túrós pite

 Vagy lepény. 😃 De az elnevezés igazán mellékes. Ami fontos, hogy nagyon egyszerű, nagyon gyorsan elkészíthető és nagyon finom. Mivel cseresznye-szezon van, így cseresznyével készült, de meggyel, kajszival, szilvával - vagy amivel csak szeretnénk - is megsüthető.


Hozzávalók a tésztához:

  • 1 db tojás
  • 5 dkg kókuszolaj/zsír vagy 8 dkg vaj/margarin
  • 1 ek cukor
  • 1 csipet só
  • 20 dkg finomliszt
  • 0,5 csomag sütőpor
  • kb 0,5 dl tej
A tojást a kókuszolajjal és a cukorral kicsit kikeverem - elég kézi habverővel vagy akár villával-, majd beleszitálom a sütőporral és sóval elkevert lisztet és a tej segítségével összedolgozom. Nem kell hosszasan kidolgozni, elég csak összeállítani a tésztát. A normál méretű 22x32 cm-es tepsit kibélelem vele: az aljába a kezemmel belenyomkodom.


Hozzávalók a töltelékhez:
  • 50 dkg túró
  • 5 dkg vaj
  • 4 db tojás
  • 4-5 ek cukor (gyümölcstől is függ, hogy milyen édes)
  • 1 db vaníliás pudingpor
  • 50 dkg magozott cseresznye
  • 2-3 ek búzadara
A túrót a puha vajjal, a cukorral és a 4 db tojássárgájával kikeverem, hozzáadom a pudingport, majd az enyhén kinyomkodott cseresznyét. A végén óvatosan beleforgatom a 4 db habbá vert tojásfehérjét. 
A tésztára szórom a búzadarát, majd elegyengetem a tetején a túrós-cseresznyés tölteléket és előmelegített 165 fokos sütőben kb 35 perc alatt készresütöm.


Aztán igyekszem uralkodni a türelmetlenségünkön és legalább addig várok a felvágásával, amíg már csak langyos. 😋