2025. május 26., hétfő

Málnás-kókuszos réteges alagút sütés nélkül

 Mivel nagyon szeretjük az édességet (ez azt hiszem eddig is kitűnt a blogból 😃), így gondoltam, csinálok valami finomságot. Kialakult elképzelésem nem volt, de körbenéztem, hogy mi van itthon: a tavalyi csodálatos málnatermés miatt még volt fagyasztott málna a hűtőben, kókuszreszeléket és darált kekszet is találtam a spejzban, így összeállt ez a kellemes és egyszerű desszert.


Hozzávalók a málnás réteghez:

  • 40 dkg fagyasztott (vagy friss) málna
  • 20 gramm zselatin
  • 10 dkg cukor
  • néhány kanál víz
A málnát hagytam kiengedni, botmixerrel összetörtem, majd egy szűrőn átpaszíroztam. (Így a nettó málna mennyiség 30 dkg lett.) A zselatint 2 evőkanál vízzel elkevertem és hagytam egy kicsit duzzadni. 
A málnát elkevertem a cukorral és közepes hőfokon felfőztem. Amikor teljesen elolvadt, akkor hozzáadtam a zselatint, 2-3 ek vizet és jó alaposan elkevertem. Két őzgerincformát folpackkal kibéleltem, majd a málnazselét elosztva az aljába terítettem és betettem a hűtőbe, hogy megdermedjen. 


 Hozzávalók a kókuszos réteghez:
  • 5 dl tej
  • 3 ek liszt
  • 5 ek cukor
  • 20 dkg kókuszreszelék
A tejet a liszttel és a cukorral felfőztem. Amikor már besűrűsödött hozzákevertem a kókuszreszeléket, alaposan elkevertem, majd félretettem hűlni. Mire kihűlt, addigra a málnazselé és tökéletesen megkötött, így könnyen rá lehetett simítani a tetejére és mehettek vissza a hűtőbe.


Hozzávalók a kakaós kekszréteghez:
  • 20 dkg darált keksz
  • 10 dkg cukor
  • 1 ek kakaó
  • rum/rumaroma (elhagyható)
  • 1,5 dl tej
  • 1-2 ek (sárgabarack) lekvár
Az összes hozzávalót alaposan összekevertem. Ennyi folyadékkal és a lekvárral egy nagyon finom, nyasszos kekszalapot kaptam, amit elfeleztem, majd külön-külön két folpack között olyan méretűre nyújtottam, hogy pont betakarja a kókuszos réteget az őzgerincformában.


A túlnyúló folpackkal betakartam a tetejét és visszatettem néhány órára a hűtőbe. Másnapra még finomabb lett, mert addigra a kekszes réteg ízei jobban összeértek, de persze mi a kóstolással nem vártunk másnapig.


Könnyedén ki lehetett fordítani a formából és máris lehetett tálalni.
Annak ellenére, hogy a leírás alapján hosszadalmasnak tűnhet az elkészítése, de tényleg nagyon egyszerű és nagyon finom, könnyű sütemény lett belőle. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése