Mivel nagyon szeretjük az édességet (ez azt hiszem eddig is kitűnt a blogból 😃), így gondoltam, csinálok valami finomságot. Kialakult elképzelésem nem volt, de körbenéztem, hogy mi van itthon: a tavalyi csodálatos málnatermés miatt még volt fagyasztott málna a hűtőben, kókuszreszeléket és darált kekszet is találtam a spejzban, így összeállt ez a kellemes és egyszerű desszert.
Hozzávalók a málnás réteghez:
- 40 dkg fagyasztott (vagy friss) málna
- 20 gramm zselatin
- 10 dkg cukor
- néhány kanál víz
A málnát hagytam kiengedni, botmixerrel összetörtem, majd egy szűrőn átpaszíroztam. (Így a nettó málna mennyiség 30 dkg lett.) A zselatint 2 evőkanál vízzel elkevertem és hagytam egy kicsit duzzadni.
A málnát elkevertem a cukorral és közepes hőfokon felfőztem. Amikor teljesen elolvadt, akkor hozzáadtam a zselatint, 2-3 ek vizet és jó alaposan elkevertem. Két őzgerincformát folpackkal kibéleltem, majd a málnazselét elosztva az aljába terítettem és betettem a hűtőbe, hogy megdermedjen.
- 5 dl tej
- 3 ek liszt
- 5 ek cukor
- 20 dkg kókuszreszelék
A tejet a liszttel és a cukorral felfőztem. Amikor már besűrűsödött hozzákevertem a kókuszreszeléket, alaposan elkevertem, majd félretettem hűlni. Mire kihűlt, addigra a málnazselé és tökéletesen megkötött, így könnyen rá lehetett simítani a tetejére és mehettek vissza a hűtőbe.
- 20 dkg darált keksz
- 10 dkg cukor
- 1 ek kakaó
- rum/rumaroma (elhagyható)
- 1,5 dl tej
- 1-2 ek (sárgabarack) lekvár
Az összes hozzávalót alaposan összekevertem. Ennyi folyadékkal és a lekvárral egy nagyon finom, nyasszos kekszalapot kaptam, amit elfeleztem, majd külön-külön két folpack között olyan méretűre nyújtottam, hogy pont betakarja a kókuszos réteget az őzgerincformában.
A túlnyúló folpackkal betakartam a tetejét és visszatettem néhány órára a hűtőbe. Másnapra még finomabb lett, mert addigra a kekszes réteg ízei jobban összeértek, de persze mi a kóstolással nem vártunk másnapig.
Annak ellenére, hogy a leírás alapján hosszadalmasnak tűnhet az elkészítése, de tényleg nagyon egyszerű és nagyon finom, könnyű sütemény lett belőle.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése