2025. május 30., péntek

Juhtúrós brokkolikrém

 A brokkolit sok évvel ezelőtt, amikor divatba jött, csak krémlevesnek készítettem, amit a Pisti nem nagyon szeretett. (Na jó, ez enyhe kifejezés!) De mivel nagyon egészséges, így igyekszem sokszor belevenni az étrendünkbe és változatosabban elkészíteni. Ez a krém annyira finom, hogy még az is imádni fogja, aki ódzkodik a brokkolitól.


Hozzávalók:

  • 50 dkg brokkoli
  • 1 db közepes vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 2-3 ek kókuszolaj
  • 12,5 dkg juhtúró/brynza
  • bors
  • bazsalikom/petrezselyem/majoranna - amit éppen kívánunk/van itthon
Mivel a brokkoli rákmegelőző hatása akkor erősödik fel, ha felhasználás előtt feldaraboljuk és állni hagyjuk, így én mindig ezzel kezdek: megmosom, felaprítom és félreteszem kb 1 órára. A szárrészt is megtisztítom a fás részektől és apróra vágom. Természetesen fagyasztott brokkoliból is elkészíthető, azt felengedés nélkül használom fel.


Régebben úgy is készítettem, hogy forró vízben megfőztem a brokkolit, de ez a verzió sokkal finomabb szerintem. Ehhez a kókuszolajon megpároltam az apróra vágott hagymát, hozzáadtam a fokhagymát, majd először a brokkoli kis darabokra vágott szárát. Enyhén megsóztam, borsoztam és lefedve elkezdtem párolni. Ha szükséges, nagyon pici vizet adhatunk hozzá. Amikor félig megpuhult, beletettem a brokkoli rózsákat is és néhány perc alatt megfőztem - ha kell, 1-2 ek vizet tehetünk még hozzá, de a végén fedő nélkül főzzük le róla a folyadékot teljesen.
 

Amikor elkészült hagytam hűlni, majd villával alaposan összetörtem és hozzákevertem a juhtúrót. Természetesen használhatunk akár botmixert is és krémessé törhetjük, de mi jobban szeretjük, ha kicsit darabosabb marad. A végén még a zöldfűszereket is hozzákevertem és sóztam, borsoztam (ha szükséges).
Reggelire piritóssal és friss salátával fogyasztottuk.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése