A mákos bögretészta egy nagyon egyszerű és (mivel nagy mák-kedvelők vagyunk) már régóta kedvenc sütink. A legegyszerűbb, ha megszórjuk porcukorral vagy megkenjük finom házi lekvárral. DE érdemes néha egy kicsit variálni: most egy főzött grízes krémmel dobtam fel.
Hozzávalók a tésztához - most bögre-mércével, mivel kaptam egy eredeti mérőedénykészletet. Ha inkább mérleget használnánk, akkor a lemért adatok itt találhatók.
- 1 bögre kristálycukor
- 2 db egész tojás
- 3 dkg vaj
- 1 bögre darált mák
- 1 bögre liszt
- 2 dl tej (eredetileg ebből is 1 bögre)
- 1 cs. sütőpor
A cukrot a tojásokkal és a puha vajjal habosra kevertem. A sütőport alaposan összekevertem a liszttel. A cukros masszához felváltva, több részletben kevertem hozzá a lisztet, a mákot és a tejet. A végére hagyom a tejet és általában egy kicsit visszatartok belőle: nekem a 2 decivel tökéletesen működik, nincs szükség az egész bögrényire, így nem lesz túl híg.
A nagy gáztepsit kibéleltem sütőpapírral, beleöntöttem és elsimítottam a tésztát, majd közepes hőfokra előmelegített sütőben 15 perc alatt készresütöttem. Amikor elkészült ráborítottam egy porcukorral meghintett másik sütőpapírra, óvatosan lehúztam a tetejéről a papirt, feltekertem és hagytam hűlni.
- 5 dl tej
- 1 dl búzadara
- 25 dkg vaj
- 15 dkg cukor
- 5 ek baracklekvár
A tejben megfőztem a búzadarát, majd félretettem és hagytam kihűlni. A puha vajat habosra kevertem a cukorral, majd hozzáadtam a kihűlt grízt és azzal is jól kikevertem.
A mákos piskótatekercset kitekertem, megkentem a baracklekvárral, majd a grízes krémmel és a sütőpapír segítségével feltekertem. A krémből hagytam egy keveset, hogy kívülről is be tudjam vonni a piskótát. Betettem a hűtőbe, hogy kellően kifagyjon/megszilárduljon és az ízek is összeérjenek.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése