2025. április 25., péntek

Csokikrémes zöld süti

 A mélyhűtőmben rejtőzött még lefagyasztott tojásfehérje, amit el akartam használni, így gondoltam sütök belőle tortát. De még véletlenül sem valami unalmas, színtelen szeletkét! Került bele csudizöld mandula aroma - így már nem csak a színe, hanem az illata is különleges lett.


Hozzávalók a tésztához:

  • 5 db tojásfehérje
  • 15 dkg cukor
  • 12 dkg liszt
  • 1 pici csipet borkősav (elhagyható)
  • 1 db mandula aroma
Mivel a tojásfehérje a mélyhűtőben volt, azt egy nappal a felhasználás előtt áttettem a hűtőszekrény normál részébe, hogy legyen ideje kényelmesen kiengedni. Elkezdtem habbá verni, majd a borkősavval elkevert cukrot részletekben hozzáadtam, miközben folyamatosan vertem tovább. Amikor már majdnem elkészült, még hozzáadtam a mandula aromát. Nagyon klassz, kemény habot kaptam. Ebbe beleszitáltam a lisztet és óvatosan összeforgattam a habbal. Egy 22 cm-es tortaformába öntöttem és közepes hőfokon kb 20 perc alatt készresütöttem, majd hagytam egy darabig a formában, fejjel lefelé fordítva hűlni. (Ezt a trükköt a múltkor olvastam valahol, állítólag így nem esik össze a piskóta. 🤔)


Hozzávalók a krémhez:
  • 2 db főzős csokis puding
  • 6 ek cukor
  • 6 dl tej
  • 25 dkg vaj/margarin
  • 10 dkg cukor
A pudingot a 6 evőkanál cukorral és a tejjel sűrűre főztem, majd hagytam kihűlni. Közben néhányszor átkevertem, hogy ne bőrösödjön be a teteje. A puha vajat habosra kevertem a cukorral, majd hozzákevertem a kihűlt pudingot és ezzel is habosítottam még egy kicsit. 
A tortát kettévágtam, az egyik felét tálra tettem és vastagon bekentem a csokis krémmel. Mivel árválkodott a sütisdobozban néhány szem lekvárral töltött apró linzerkarika, így ezeket a krém közé rejtettem. 😄 A krémre került a másik szelet süti és az egészet befedtem a csokis krémmel.


Egy kevés csokis krém maradt még, azokból apró golyócskákat raktam a tetejére, ami nagyon formátlan lett, viszont nagyon finom volt!
A mandula aroma miatt isteni illata volt a sütinek és másnapra fantasztikusan összeértek az ízek. A Pistinek annyira ízlett, hogy nekem ebből most nagyon kevés jutott, de szerencsére van még fagyasztott tojásfehérje a mélyhűtőben ... 😏




2025. április 23., szerda

Körözött

 Amióta az eszemet tudom, imádom a körözöttet: már kislány koromban együtt mentünk a nagymamámmal a piacra a friss "liptói" (juh)túróért. Ez a recept már egy kicsit eltér attól a régitől: ritkán jutok a piacra, így megelégszem a Lidl-ös brynzával, valamint alakítottam az összetevőkön is, hogy a Pisti ízlésének is megfeleljen. 


Hozzávalók:

  • 25 dkg juhtúró
  • 25 dkg tehéntúró
  • 10 dkg vaj
  • 1 kk mustár
  • 1 tk pirospaprika
  • kevés csipős pirosarany
  • 1 kk őrölt köménymag
  • 1 db közepes vöröshagyma

A kétféle túróhoz és a szobahőmérsékletű, puha vajhoz hozzáadom a fűszereket és egy villa segítségével összetöröm, összekeverem. A sóval vigyázni kell, attól függően, hogy a juhtúró mennyire "erős", illetve sós. Én általában inkább a már kikevert krémet megkóstolom és teszek hozzá még egy kis ezt vagy azt (fűszert 😉), mert mint a nagy öregek is mondták mindig: hozzátenni mindig lehet, de elvenni belőle már nem. 
A megtisztított hagymát apróra vágom és a végén hozzákeverem a körözötthöz. 


Ha éppen nincs frissen kisült kenyér, akkor piritóssal szoktuk enni - ez a variáció a kétféle túró miatt sokkal kiegyensúlyozottabb: karakteres a juhtúró miatt, viszont a tehéntúró lágyít rajta. Nem habosítom fel, így az állaga is erőteljes, mégis szinte elolvad a szádban, amikor beleharapsz.
Gyorsan elkészíthető és kiadós reggeli krém.😍



2025. április 21., hétfő

Diós-almás-mákos szelet

 Ezzel a különlegesen finom süteménnyel kívánok mindenkinek nagyon kellemes, vidám húsvéti ünnepeket! Igaz, hogy már nem készül el időben, ha most nekiállunk, de lesz ünnep jövőre is. 😍 Sőt karácsonyra is remek megoldás, vagy ha vendégeknek szeretnénk kiadós, előre elkészíthető ízbombát készíteni. 


Hozzávalók a tésztához:

  • 60 dkg liszt
  • 20 dkg kókuszolaj (vagy zsír), vagy 25 dkg vaj/ráma
  • 4 db tojássárgája
  • csipet só
  • 2 kk sütőpor
  • 2 ek cukor
  • 2 dkg élesztő
  • kb 2 dl tej
A lisztet a zsiradékkal elmorzsoltam, majd a többi hozzávalóval együtt összegyúrtam. Ha nem lenne elég a tej, akkor egy kevés tejfölt adhatunk még hozzá, bár nekem nem volt rá szükség. Szép rugalmas tésztát kaptam, amit egy kicsit félretettem, majd 4 egyforma részre osztottam és tovább hagytam pihenni, amíg elkészítettem a töltelékeket. 


Hozzávalók a töltelékekhez:
  • 20 dkg darált mák
  • 20 dkg darált dió
  • 1 nagy üveg alma püré vagy kb 1,5 kg friss alma
  • 10-10 dkg cukor
  • 1-1 dl víz
  • 2-2 ek méz
  • citromlé
  • fahéj
  • 4 db tojásfehérje habbá verve
Mivel tavaly nagyon sok almánk érett le hirtelen, így tettem el néhány üveggel előkészítve a későbbi felhasználásra: lereszeltem és cukorral, fahéjjal felfőztem és dunsztban tartósítottam. Ez most igazán nagyon jól jött, mert az almatöltelékkel nem kellett foglalkoznom. Ha ilyen kényelmes megoldás nincs kéznél, akkor az almát megtisztítjuk, lereszeljük és kevés cukorral megdinszteljük, hagyjuk kihűlni. A mákot és a diót külön-külön ízesítettem, felfőztem a vízzel, majd hagytam kihűlni. A vízzel óvatosan kell bánni, de ha úgy érezzük, hogy kicsit híg lett a töltelék, akkor néhány kanál darált keksszel (ha nincs, akkor zsemlemorzsával) tudunk javítani az állagán. Amíg hűlt a mák és a dió, felhabosítottam a tojásfehérjéket, majd óvatosan beleforgattam a felét a mákba, a felét a dióba.


Az első tésztagolyót kinyújtottam tepsiméretűre és beletettem a "piros tepsibe" (22x32 cm), majd belesimítottam a diótölteléket. Utána rétegeztem a következő tésztával és az almával. Jöhetett a harmadik tészta-réteg és a mák töltelék, a tetejét pedig az utolsó negyed tésztával fedtem be. Megszurkáltam egy villával és előmelegített sütőben közepes hőfokon kb 40-45 perc alatt készresütöttem. Amikor elkészült félretettem és hagytam hűlni. Már csak a csokimáz hiányzott a tetejéről.😄


Hozzávalók a csokimázhoz:
  • 10 dkg vaj/margarin
  • 10 dkg cukor
  • 2 ek kakaó
  • 1 ek tej
A hozzávalókat egy lábosban közepes hőfokon felmelegítettem és 2-3 percig kevergetve főztem. Amikor egy kicsit besűrűsödött félretettem, hagytam állni kb 5 percig - közben egyszer-kétszer megkevertem kicsit -, majd a sütemény tetejére öntöttem, kanalaztam. Szépen befedte az egész tepsinyi süti tetejét. Hagytam, hogy hűljön. Ami persze nem volt olyan egyszerű és gyors, mint szerettük volna, de azért sikerült néhány óra múlva megkóstolnunk. Isteni finom lett!


A felszeletelés előtt még betettem a hűtőbe egy éjszakára, amitől szépen kifagyott a csoki a tetején és szebben lehetett szeletelni. Annyira finom lett, hogy minden egyes darabnál csak döbbenten kerestük a megfelelő dicsérő szavakat, amivel le tudtuk volna írni, hogy mennyire tökéletes az összhang a rétegek és a tészta között. 
Szerencsére annyira kiadós, hogy egyszerre csak keveset lehet belőle megenni. És így azt is megtapasztalhattuk, hogy napról-napra egyre finomabb lett. (Ami az első darab után még hihetetlennek tűnt.) 
Nagyon nagy kedvenc lett, igazi ünnepi csemege.💗



2025. április 9., szerda

Mézes-fűszeres karfiolrózsák pirított csicseriborsóval

 Ezt a receptet egy angol oldalon találtam az interneten és mivel imádjuk a karfiolt, rögtön tudtam, hogy ezt muszáj kipróbálnom. Csodálatos ízhatású és pillanatok alatt elkészíthető: most csak egy füstölt tofut sütöttem mellé - a fiúk még köretet sem kértek hozzá -, de a húsevők természetesen bármilyen sült mellé is tálalhatják. 

Hozzávalók a karfiolhoz:

  • 1 db nagy fej karfiol 
  • 3 ek olívaolaj
  • 1 ek curry por
  • 1 tk kurkuma
  • 0,5 tk őrölt kömény
  • bors
  • 2 ek méz
  • kevés cayenne paprika (elhagyható, de szerintem ezzel tökéletes)
A karfiolt megtisztítottam, megmostam, lecsöpögtettem/szárítottam és egyforma méretű rózsákra szedtem. A fűszereket összekevertem az olajjal és minden karfiol rózsát bevontam vele (amennyire lehetett, nem lett vastag bunda belőle 😄), majd a sütőpapírral bélelt nagy tepsibe egymás mellé lepakoltam és a megmaradt fűszeres keveréket ráöntögettem a tetejére. Előmelegített 200 fokos sütőbe tettem és 20-25 perc alatt megsütöttem. Félidőben egy kicsit át lehet forgatni a darabokat, hogy mindenhol egyformán karamellizálódjon az öntet rajta.

Hozzávalók a pirított csicseriborsóhoz:

  • 1 db konzerv (vagy 25 dkg előre megfőzött) csicseriborsó
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 tk füstölt pirospaprika
  • 1,5 tk fokhagymapor
  • só ízlés szerint
Amíg sűlt a karfiol a konzerv csicseriborsót leszűrtem, lemostam, leszárítottam és az összekevert fűszeres olajban alaposan megforgattam, majd egy másik, sütőpapírral bélelt tepsire öntöttem és betettem a karfiol mellé. 15-20 percig sütöttem, néha kicsit megmozgattam, hogy mindenhol ropogósra süljön. Így egyszerre elkészült a kétféle sült zöldség a két tepsiben.
Egy 180 grammos tofut egyforma szeletekre vágtam és egy serpenyőben megsütöttem. (Bár így utólag azt gondolom, hogy nyugodtan betehettem volna valamelyik zöldség mellé a sütőbe is.😌) 
Amikor elkészültek tányérra halmoztam őket és citromkarikával és/vagy aprított friss petrezselyemmel díszítettem (volna, ha éppen lett volna itthon legalább az egyik 😂)


Tökéletesen finom lett így is. Igazuk volt a fiúknak, tényleg nem igényelte a köretet, hiába ajánlgattam nekik a rizst/bulgurt/quinoát mellé. Legközelebb esetleg sült sajttal fogom kipróbálni, az is remekül illene hozzá.

2025. április 6., vasárnap

Medovik torta

 Ezt a tortát már régen kinéztem magunknak: tudtam, hogy ezzel nem lőhetek mellé. És tényleg! Annyira finom, hogy vállaltunk néhány plusz kilót cserébe az élvezetekért. Szerencsére alkalom is került: a Pisti szülinapjára készítettem el. 


Hozzávalók a tésztához:

  • 20 dkg méz
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 57 dkg liszt
  • 1 egészt tojás + 1 db tojássárgája
  • 1 dkg szódabikarbóna
A mézet a vajjal és a cukorral egy nagyobb lábosban közepes hőfokon felolvasztottam, majd amikor elkezdett forrni hozzákevertem a szódabikarbónát. Mivel erősen felhabzik, így figyelni kell és alaposan kevergetni (ezért is kell kicsit nagyobb edényben készíteni, hogy nehogy véletlenül kifusson), majd még egy percig kevergetve főztem, majd félretettem és hagytam, hogy kihűljön. Átöntöttem egy tálba és a tojásokat hozzáadva egy kézi habverővel alaposan elkevertem. A lisztet 3 részletben szitáltam hozzá: minden adag után alaposan elkevertem, a végén kézzel továbbgyúrtam.


Az eredeti receptben 10 lapos torta készül, kb 20 cm átmérővel. Ehhez viszont olyan magas karika kellett volna, ami nekem (egyelőre) nincs, így osztottam, szoroztam, és végül a 6 lap mellett döntöttem és 24 cm átmérőnél. A tésztagombócot lemértem és 6 darab egyforma kis gombóccá osztottam. Minden kis darabot külön-külön kinyújtottam. Nem kellett a tökéletes körre törekedni, mivel a már kisült tésztából még melegen szabtam ki a köröket. Érdemes egyből sütőpapíron kinyújtani a tésztát, kevés lisztet használva alá-fölé, hogy könnyen ki lehessen nyújtani. A nyújtás után leellenőriztem, hogy a forma tökéletesen ráillik-e - az, ha itt-ott kicsit kilóg a tészta, az egyáltalán nem probléma, mert a leeső részeket is fel fogom használni. A tésztát villával megszúrkáltam és előmelegített 180 fokos sütőben 6 perc alatt készre sütöttem. Kerestem egy olyan kerek eszközt, ami méretben pont megfelelt, vagyis ha azzal kiszabom a tésztát, akkor az pont belefér a 24 cm-es formába. Nálam ez egy tál volt, amivel még melegen kivágtam a kerek tésztát, a leeső darabokat pedig félretettem. Ezt mind a 6 lappal megcsináltam. Nem kell megijedni, leírni szinte hosszabb, mint megcsinálni - 2 tepsit használva flottul lehetett haladni.


 Hozzávalók a krémhez:
  • 60 dkg tejföl (nem zsírszegény!)
  • 3 dl tejszín
  • 15 dkg porcukor
A hozzávalókat összekevertem és habverő segítségével kb 6-7 percig vertem, aminek az eredményeként egy nem túl kemény, de jól kezelhető (nem folyós) állagú krémet kaptam. A tortaformába elkezdtem rétegezni a tésztákat és a krémet: a tetejére is krém került, majd letakartam folpackkal és egy napra betettem a hűtőbe. 


A leeső tésztaszélekből még apró szivecskéket szúrtam ki, majd a maradékot apróra daráltam és ezzel a darálékkal befedtem a torta tetejét és az oldalát. 


Díszként a tetejébe szúrkáltam a szivecskéket.


Nagyon finom ünnepi torta lett: szinte szétomlott a szánkban. Igaz, hogy kicsit pepecselős, de sokkal kevésbé az, mint amennyire én előtte tartottam tőle. Viszont nagyon nagy előnye, hogy nem hogy előre lehet, de kell is elkészíteni, így remek vendégváró, ünnepi sütemény szinte minden alkalomra.


A receptet Bebepiskóta yt videójáról lestem el.