2025. március 7., péntek

Vargabéles

 Sok-sok évvel ezelőtt annyira rá voltunk kattanva, hogy szinte minden hónapban készítettem egy adagot, aztán egyszercsak hirtelen elfelejtődött. De szerencsére a múltkor eszembe jutott és gyorsan sütöttem egy nagy tepsivel - gondoltam, ha nagyon sok lesz és kifog rajtunk, majd lefagyasztok belőle. Végül erre a vésztervre nem volt szükség: elfogyott az utolsó morzsáig! 😂



Hozzávalók:

  • 1 adag (170 gram) réteslap
  • 20 dkg cérnametélt tészta
  • 1 kg túró
  • 10 dkg vaj
  • 30 dkg cukor
  • 10 dkg mazsola
  • 850 ml tejföl (20 %-os)
  • 4 db tojás
  • 1 vaníliás cukor
  • citromhéj

Egy nagy tálban a túrót krémesre kevertem a cukorral, hozzákevertem a tojássárgákat, a tejfölt, a vaníliás cukrot, citromhéjat, majd hozzáadtam a megmosott mazsolát és a cérnametéltet. A tésztát nem kell előre megfőzni! A tojásfehérjéket habbá vertem és beleforgattam a túrós masszába.
A tepsit kikentem a vajjal, a maradék vajat felolvasztottam. A réteslapok felével kibéleltem a tepsi alját úgy, hogy minden lapot külön helyeztem bele és rétegenként meglocsoltam/megkentem a megolvasztott vaj felével. A túrós masszát rásimítottam, majd befedtem a réteslapokkal, amelyeket úgyanúgy rétegenként megkentem az olvasztott vajjal.
Előmelegített 170 fokos sütőben alaposan átsütöttem kb 45-50 perc alatt.


Ennyi idő alatt a tészta is tökéletesen megpuhul, viszont puha, remegős lesz a belseje. Célszerű várni, amíg kihűl egy kicsit, hogy könnyebb legyen felvágni, de még langyosan érdemes asztalra tenni, mert úgy a legfinomabb. Tálalás előtt megszórhatjuk egy kis porcukorral.
Ez elég nagy mennyiség, akár vendégeknek is készíthetjük egy kiadós leves után. De ha kifog rajtunk, akkor érdemes lefagyasztani, mert remekül tűri a fagyasztást is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése