2025. március 23., vasárnap

Citromos kuglóf

 A Pisti nagyon szereti a citromos dolgokat, így amikor megláttam ezt az ötletet, azonnal tudtam, hogy elkészítem neki. Ami számomra a plusz érdekességet adta, hogy az egész citrom -héjastól- belekerült a sütibe. És előre lelövöm a poént: nem, egyáltalán nem lett keserű tőle. 😌

Hozzávalók:

  • 4 db tojás
  • 20 dkg cukor
  • 2 dl tej
  • 1 db BIO citrom
  • 1 dl olaj
  • 1 dkg sütőpor
  • 1 dkg vaníliás cukor
  • 25 dkg liszt 

A megmosott bio citromot szeletekre vágtam, az esetleges magoktól megszabadítottam, majd héjastól, fehér részestől, gyümölcshúsostól együtt krémmé daráltam.


A tojásokat habosra kevertem a cukorral, hozzáadtam az összes folyékony hozzávalót és azokat is alaposan elkevertem. A lisztet egy külön edényben összevegyítettem a sütőporral és beleszitáltam a már kikevert tojásos-citromos részbe. A vajjal kikent kuglóf-formába kanalaztam és a 180 fokra előmelegített sütőben kb 45 perc alatt készre sütöttem.


Amikor elkészült kiborítottam egy tálra és hagytam hűlni. Most egy vanília öntetet csináltam a tetejére - legközelebb citrommázat fogok készíteni, az még inkább kiemelné a citromos ízét.
A vaníliamázhoz gőz fölött összefőztem 15 dkg vajat, 15 dkg cukrot és egy főzés nélküli vanília pudingot 3 ek tejjel, majd beborítottam vele a kihűlt kuglóf tetejét.


Gyorsan elkészíthető, nagyon finom süti lett belőle. Citrom helyett akár naranccsal is megsüthető szerintem - lehet, hogy legközelebb azzal próbálom ki! 😋


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése