Az elmúlt időszakban igyekszem beépíteni az étkezésünkbe a gombát és általában minden verziójában nagyon szeretjük, akár reggeli krémről, akár salátáról van is szó. Ezt a vadas verziót is többször csináltam már és annyira finom, hogy mindenképp helye van a blogon is!
Hozzávalók:
- 50 dkg (barna) csiperke
- kb 30 dkg zöldség (1 db fehér,- 2-3 db sárgarépa)
- 1 fej vöröshagyma
- 6 ek kókuszolaj
- 1-2 db babérlevél
- 5-6 szem egész bors
- 2 ek rétesliszt
- só
- 1-2 ek cukor
- mustár
- tejföl a tálaláshoz
A zöldséget megtisztítottam, vékony karikákra vágtam és 2 ek kókuszolajon egy kicsit megpirítottam, hozzáadtam a karikára vágott hagymát, fűszereztem sóval, borssal és babérlevéllel, majd kevés vizet adtam hozzá és puhára főztem.
A gombát folyó víz alatt megmostam - az esetleges hibás részeket eltávolítottam - és egyforma darabokra szeleteltem. Én általában nem szoktam túl vékonyra vágni, mert jobban szeretem, ha rá lehet harapni. 😋 2 ek kókuszolajon a szeletelt gombát sóval fedő alatt megpároltam, majd fedő nélkül addig pirítottam, amíg az összes levét elfőtte.
A maradék 2 ek kókuszolajból és a réteslisztből barna rántást csináltam egy kevés cukorral ízesítve, felengedtem egy pici vízzel, majd a megfőtt zöldséget berántottam vele. A babérlevelet és az egész borsokat kihalásztam és botmixerrel összetörtem, krémesítettem.
A zsírjára sűlt gombához adtam az elkészült zöldséges mártást és mustárral ízesítettem. (Ha szükséges pici sóval és cukorral még beállíthatjuk az izlésünknek megfelelő savanyúságot/édességet.) Még egyszer az egészet összeforraltam és már kész is.
Tálaláskor tejfölt tettem a tetejére és most malackafarkinca tésztát főztem hozzá (nem tudom, mi a hivatalos magyar neve a pigtail-nek), de spagettivel, esetleg ha van kedvünk többet dolgozni a körettel, akkor zsemlegombóccal is nagyon finom lenne.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése