Idén igazán nem panaszkodhatunk a fügetermésünkre - már sikerült jó néhány üveg lekvárt eltenni és még mindig maradt annyi, amiből remek süteményt lehet készíteni. Igaz, hogy még sosem készítettem, főleg nem ilyen fordított sütit, úgyhogy itt volt a tökéletes alkalom, hogy kipróbáljam.
Ehhez remekül fel lehet használni a készen vett leveles tésztát, de mivel nem volt itthon, inkább gyorsan összeállítottam egy hamis levelest.
Hozzávalók a tésztához:
- 25 dkg liszt
- 15 dkg vaj
- 1 db tojás
- 1 tk 20 %-os ecet
- 2 ek tejföl
- csipet só
Hozzávalók a fügés részhez:
- 15 dkg cukor
- 6 dkg vaj
- fahéj ízlés szerint (elhagyható)
- 8-10 db füge
A sütihez egy nagy serpenyőt használtam, amit be lehet tenni a sütőbe is. (Ez kb 26 cm átmérőjű volt.)
Először a serpenyőben közepes hőfokon hagytam felolvadni a cukrot, majd levettem a tűzről és az elfelezett fügéket belerakosgattam a vágott felükkel a karamellbe helyezve. Az apró darabokra vágott vajat elosztottam a tetején és megszórtam egy kis fahéjjal.
Amikor elkészült hagytam hűlni kb 15-20 percet. Mivel elég meleg volt, ez alatt az idő alatt nem nagyon hűlt ki, viszont így biztosra mehettem, hogy tényleg ki is jön az edényből. (Ha teljesen kihűl, akkor esetleg a karamell visszaköthet az edényhez, de szerencsére ilyen most nem történt.😃)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése