Újra itt a cseresznye szezon (és persze a meggy 😌), így a következő hetekben degeszre esszük majd magunkat belőle. Szerencsére jut belőle süteménybe és remélhetőleg készül lekvár is. A jól bevált almás-mákos pitémet aktualizáltam most éppen cseresznyével.
Hozzávalók a tésztához:
- 40 dkg liszt
- 10 dkg kókuszolaj (vagy zsír, esetleg 12 dkg vaj/ráma)
- 6 dkg cukor
- 2 db tojássárga
- 0,5 cs. sütőpor
- 1 dkg élesztő
- 1,5 dl tej
- csipet só
A hozzávalókból egy könnyen kezelhető, rugalmas tésztát gyúrtam. Amíg elkészítettem a tölteléket, addig hagytam pihenni.
Hozzávalók a töltelékhez:
- kb 1 kg magozott cseresznye
- 15 dkg darált mák
- 20 dkg cukor
- 2 db tojásfehérje
- pici fahéj (elhagyható, de nem érdemes)
- 2-3 ek zsemlemorzsa
A mákot összekevertem a cukorral és a fahéjjal. A tojás fehérjéből kemény habot vertem. A mákhoz hozzákevertem a kimagozott cseresznyét is - egy kicsit kinyomtam a levét -, majd a végén óvatosan beleforgattam a felvert tojásfehérjét.
A tésztát két részre osztottam, az elsővel kibéleltem a tepsit (22x38 cm-es), megszórtam a zsemlemorzsával, majd eligazgattam rajta a mákos-cseresznyés tölteléket. Kinyújtottam a tészta másik felét és betakartam vele a tölteléket. Villával megszúrkáltam - egészen a tepsiig átszúrva a tésztát - és mehetett az előmelegített 165 fokos sütőbe. Körülbelül 35-40 perc alatt szép pirosra sült.
Amilyen egyszerű, olyan finom süti lett.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése