Annak ellenére, hogy "kicsit" hosszadalmas az előkészítése, nagyon szeretem a muszakát. És mivel hosszadalmas az elkészítése, ezért elég ritkán készítem. Most azonban kitaláltam ezt a vegetáriánus verziót, ami annyira finom lett, hogy ezentúl gyakrabban kerül majd az asztalunkra.
Hozzávalók:
- 3 db (kb 80 dkg) padlizsán
- 5 db (kb 50 dkg) krumpli
- 1 db nagyobb vöröshagyma
- 1 db nagyobb sárgarépa
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 1 db paradicsomos babkonzerv (vagy külön bab és paradicsom paszta)
- 2 kk zöldség fűszerkeverék (ha ez nincs, akkor pirospaprika, bors, őrölt kömény, pici citromhéj és csilipor)
- só
- olaj
A krumplit is megpucoltam és karikákra vágtam, picit megsóztam,majd a nagy tepsiben sütőpapíron egymás mellé lerakosgattam és forró sütőben megsütöttem.
A raguhoz az olajon megdinszteltem az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzáadtam az apró kockákra vágott sárgarépát és a fokhagymát, kicsit megsóztam, majd tovább főztem/pirítottam. Amikor megpuhult, hozzáadtam a paradicsomos babkonzervet és a fűszerkeveréket és az egészet összerottyantottam.
Közben a padlizsánkarikákról papírtörlővel leitattam a nedvességet és kevés olajon egy serpenyőben mindkét oldalukon megsütöttem.
5 dkg vajat (vagy margarint) közepes tüzön elkezdtem melegíteni, belekevertem 5 dkg lisztet, majd amikor picit megpirult (de nem barnult meg!) folyamatos keverés mellett hozzáadtam 5 dl tejet. Sóztam és addig kevergettem, amíg besűrűsödött. Levettem a tűzről és belekevertem 5 dkg reszelt sajtot.
A tálalással célszerű várni egy kicsit, mert akkor könnyebb kiemelni a tányérra - főleg az első adagnál kell ügyeskedni - és az ízek is jobban összesimulnak.
Tökéletes vendégeknek is, mert az egész műveletet jó előre el tudjuk készíteni és csak a sütést kell frissen végezni. Szerintem ez a verzió annyira finom, hogy nem csak a vegetáriánusok nyalják meg utána mind a tíz ujjukat. 😋
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése