2023. augusztus 1., kedd

Tofus-babos rakott savanyúkáposzta

Az elmúlt napokban kellemesen lehűlt a levegő: pont alkalmas egy remek vegetáriánus rakott savanyú káposzta elkészítéséhez. Igaz, nálam a savanyú káposzta mindig nyerő: hidegben vagy melegben, hidegen vagy melegen, nyersen vagy főzve. 😄

Hozzávalók:

  • 1,2 -1,5 kg savanyú káposzta
  • 1 db nagyobb vöröshagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 18-20 dkg füstölt tofu (én a Lidl-öst szoktam venni, az 18 dkg)
  • 1 db 400 gr-os vörösbab konzerv
  • 15 dkg rizs
  • 4-5 ek olaj
  • piros paprika
  • bors
  • majoranna
  • őrölt kömény
  • cheyenne bors (elhagyható, de nem érdemes!)
  • tejföl

A káposztát át szoktam mosni, hogy ne legyen vad-savanyú (a Pisti azt nem nagyon szereti), de az eredeti levét meghagyom, hogy a végén még tudjak vele variálni, ha szükséges. A kimosott, lecsöpögtetett káposztát 2 ek olajon kevés vízzel és kevés pirospaprikával megdinsztelem.

Amíg fő a káposzta, elkészítem a köztes réteget:

A rizst 2-3x sós vízben megfőzöm.

2-3 ek olajon megdinsztelem az apróra vágott vöröshagymát, hozzáteszem az átnyomott fokhagymát, fűszerezem és az apróra vágott füstölt tofut megpirítom rajta. (A cheyenne borsból csak keveset szoktam használni, mert eléggé csíp, de érdemes a szemes bors mellett ezt a fűszert is használni, mert ad az ételnek egy különleges plusz ízt.)

A lecsöpögtetett vörösbabot villával szétnyomkodom, hozzákeverem a megpirított tofuhoz és még 1-2 percig együtt pirítom őket.

Amikor elkészült, a megfőtt és leszűrt rizst is hozzákeverem. 

A 20x30 cm-es tepsi alját 1-2 ek olajjal kikenem és a káposzta felét elsimítom az alján. Egyenletesen eloszlatom rajta a tofus-babos-rizses keveréket, majd néhány evőkanál tejfölt teszek rá. Erre jöhet a káposzta másik fele, amit betakarok/kenek tejföllel. 

Előmelegített 200 fokos sütőben kb fél óra alatt készre sütöm.



Mondanom sem kell, hogy tálaláskor is kínálok mellé tejfölt. Lehet, hogy nem csak káposzta, de tejföl imádó is vagyok? 😂


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése