Idén ugyan nem lett saját cukkinink, de nagyon szeretjük és gyakran készítek cukkinis finomságot. Ez a recept már régóta szerepel a receptes gyűjteményemben és igazán megérdemli, hogy a blogra is felkerüljön.
Hozzávalók:
- 3 db (kb 1 kg) cukkini
- 3-4 ek olaj
- petrezselyemzöld
- 4 gerezd fokhagyma
- 3 db tojás
- 2 ek liszt
- 15 dkg reszelt sajt
- 12,5 dkg mozzarella
- 3 dl tej
- 1 dl tejszín (vagy lehet növelni egy picit a tej mennyiségét)
- só
- bors
- szerecsendió
- kakukkfű (az eredeti receptben szerepel de én nem tettem bele)
A cukkiniket megmosom, a végeit levágom és kb 5-7 mm vastag szeletekre vágom. Enyhén megsózom és hagyom egy kicsit állni.
Az olajat egy serpenyőben felforrósítom. A cukkiniket papírtörlőn lecsepegtetem és a forró olajban néhány perc alatt mindkét oldalán átsütöm.
A megmaradt olajban megpirítom az apróra vágott petrezselymet, (aki szereti, itt adja hozzá a kakukkfüvet), az átnyomott fokhagymát. 1-2 perc múlva hozzákeverem a 3 db felvert tojást, a lisztet, felöntöm a tejjel és tejszínnel, fűszerezem sóval, borssal, kevés szerecsendióval és belekerül a reszelt sajt kb egyharmada. Folyamatos keverés mellett felfőzöm.
Egy kisebb tepsi vagy nagyobb jénai (én most egy kb 25 cm átmérőjű jénai) aljára lerakom a megsült cukkinikarikák felét, ezt beborítom a szeletekre vágott mozzarella sajttal és meglocsolom (vagy inkább kenem ?) a sajtos szósz kisebb felével. A tetejére kerül a cukkinikarikák másik fele, a szósz maradékával teljesen befedem és megszórom a maradék reszelt sajttal. 200 fokos sütőben 20-25 perc alatt pirosra sütöm - amíg szépen megolvad, megsül a tetején a sajt.
Mi csak ketten vagyunk, ez a mennyiség bőségesen elég nekünk, de ha nagyobb mennyiséget akarunk sütni, akkor pl dupla mennyiségből lehet több réteget is egymásra tenni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése