Ez egy végtelenül egyszerű, sokféleképpen variálható, gyorsan elkészíthető és nagyon finom desszert. Eredetileg marcipánosnak neveztem, de legjobb esetben is csak hamis marcipános, mert a mandula aroma adja csak a marcipános jelleget. De ez ne vegye el senki kedvét: először is bármilyen más ízű aromával is csodálatos, sőt, el is hagyható, ha valaki ódzkodik az aromáktól, szinezékektől.
Hozzávalók:
- 50 dkg darált keksz
- 25 dkg porcukor
- 25 dkg vaj/margarin
- 1 dl forró tej
- 2-3 ek kakaó
- 2-3 ek rum (vagy egy rum aroma)
- 10 dkg kókusz reszelék
- 1 mandula aroma
- 3 ek lekvár (most saját vérszilvát használtam, de természetesen a sárgabarack is szuper hozzá)
- 10 dkg étcsokoládé
- 0,5 dl tejszín
Először a vajat habosra kevertem a cukorral, majd belekevertem a darált kekszet és lazítottam a förró tejjel. A mennyiséget megfeleztem. Az egyik felébe került a kakaó és a rum, a másikba pedig a kókuszreszelék és a mandula aroma. Nekem nem igényelt további nedvességet, de pici lekvárral, esetleg 1-2 kanál tejjel lazíthatjuk még.
Egy 20x25 cm-es tepsit kibéleltem folpackkal és belenyomkodtam a kakaós masszát. Megkentem a tetejét 3 ek lekvárral, majd a tetejére tettem a mandulás-kókuszos réteget. (Először egy külön folpackon kinyújtottam és úgy helyeztem át a barna tetejére.) Amikor elkészűlt, a csokit felolvasztottam a tejszínnel - mivel kevesebb tejszín került bele, így egy sűrűbb ganache lett - és elsimítottam a süti tetején. Néhány órára betettem a hűtőbe.
Nagyon tömény, ezért célszerű kis darabokra vágni. Viszont nagyon finom, ezért célszerű gyakran elkészíteni. 😃
Nagyon finom lehet ez a sütemény, szívesen megkóstolnám!
VálaszTörlésNagyon szívesen megkínálnálak vele!
Törlés