Sok évvel ezelőtt sütöttem már karácsonyra stollent, de akkor nem nyerte el a tetszésünket, nem tudta kiütni a nyeregből az örök kedvenc bejglit. Ezt a verziót hol máshol, mint Gizinél láttam meg, és rögtön beleszerettem: amiben marcipán van, az csak finom lehet!
Szokásomhoz híven kicsit alakítottam a recept összetevőin, de ezt most "muszáj" volt, mert isteni finom saját birsalmasajtom van, amit fel tudtam használni a sütihez.
Hozzávalók:
- 25 dkg mazsola
- kb 1 dl rum
- 40 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 10 dkg porcukor
- 1 tk mézes fűszerkeverék
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2 db tojás
- 25 dkg túró
- 10 dkg vaj
- 20 dkg birsalmasajt (vagy bármilyen más aszalt gyümölcs vegyesen)
- 25 gr citromhéj
- 10 dkg mandula (esetleg darált dió)
- 20 dkg marcipán massza
Utána a birsalmasajtot kockákra vágtam és egy kevés lisztben megforgattam, hogy ne ragadjanak össze és a sütiben is egyformán eloszoljanak.
A tésztához összekevertem a lisztet a sütőporral, a fűszerekkel, majd a többi hozzávalókkal, majd a levégén a lecsepegtetett mazsolát és a birsalmasajtot is hozzádolgoztam.
Mind a tésztát, mind a marcipánmasszát három egyenlő részre osztottam és külön-külön kb 35 cm-es rudakat sodortam belőlük.
Az első 35 cm széles tésztarudat egyszerűen lisztes deszkán szétnyomkodtam (kb 8-10 centisre), a közepére tettem az egyik kisodort marcipánrudacskát és szépen visszahajtogattam a tésztát a marcipán köré, majd a kész rudat betettem a sütőpapírral kibélelt tepsibe.
Ugyanígy jártam el a második és harmadik rúddal - a marcipánnal megtöltött második rudat az első mellé illesztettem a tepsin, majd a harmadikat ráültettem a tetejükre.
Előmelegített 160 fokos sütőben kb 50-60 perc alatt elkészült. Amint kivettem a sütőből még forrón megkentem a tetejét 5 dkg olvasztott vajjal és megszórtam bőven porcukorral.
Utána hagytam teljesen kihűlni. Hidegen celofánba csomagoltam és elrejtettem a spejzban, hogy ne együk meg az ünnepek előtt.
Tudom, hogy eredetileg ez egy karácsonyi sütemény, de annyira finom (és kiadós), hogy érdemes akár húsvétra is elkészíteni.
De jövő karácsonyra mindenképp!!
Nagyon, nagyon guszta... és az a birsalmasajt..... remek ötlet volt. Nagyon köszönöm hogy megemlítettél és belinkelted a blogomat. Sajnos cukorbeteg lettem, így erről a stollenről is le kell hogy mondjak. :(
VálaszTörlésSajnálom, hogy sok mindenről le kell mondanod a betegség miatt. Igaz, lehet alakítgatni a recepteken, de ez tényleg egy cukor bomba! Be kell, hogy valljam, hogy sokkal, de sokkal finomabb lett, mint amit vártam. Köszi mégegyszer a receptet.
Törlés