2017. augusztus 14., hétfő

Lecsós sertésborda

Itt a nyár és javában dübörög a lecsó szezon. Most döbbentem rá, hogy ez a mindhármunk nagy kedvence eddig nem került fel a blogra. Pedig igazán sokszor csinálom, sokféle verzióban!
Ez tipikusan az az étel, amit a legegyszerűbb fűszerezéssel (értsd fűszerezés nélkül 😁) készítek és most is csak a leírás kedvéért mértem le a hozzávalókat - általában csak úgy érzésre főzöm.


Hozzávalók: (ebben az esetben minden mennyiség kb értendő)
- 1,5 kg paprika
- 50 dkg paradicsom
- 30 dkg hagyma
- 20 dkg zsír
- 1 tk só
- 1 tk pirospaprika
- 60 dkg kicsontozott karaj
- só, bors
- kevés liszt

A húst szeletekre vágom, enyhén kiklopfolom, sózom, picit borsozom és lisztben megforgatom. Nem kell nagyon szigorúan mindenhol lisztesnek lennie, csak egy vékony réteget kap.
A forró zsíron mindkét oldalát hirtelen átsütöm, majd félreteszem.


A hagymát karikákra vágom és a zsírban megdinsztelem. Amíg készül a hagyma megmosom a paprikát és vékony karikákra vágom - a magház környékét is körbevágom, hasonló vékony csíkokat igyekszem vágni, mint a karikák. A paradicsomot meghámozom (ha nehezen jön le a héja néhány másodpercre forró vízbe mártom) és néhány darabra vágom. 
Amikor a hagyma elkészült lehúzom a tűzről, ráteszem a pirospaprikát, alaposan elkeverem, majd beleteszem a paprikát és a paradicsomot, átkeverem és csak ekkor teszem vissza a tűzre. Sózom és közepes hőfokon néha megkeverve megfőzöm.


Amikor majdnem kész beleteszem a félretett hússzeleteket, úgy, hogy a lecsó ellepje és együtt főzöm még néhány percig. Basmati rizst főztem hozzá, de az éppen elkészült friss kenyér sarkával is tunkolgattuk egy kicsit! 😍

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése