2017. január 28., szombat

Baconben sűlt csirkemell-golyók

Ez az a husi, amit mindig szívesen megeszünk: a Pisti szerint így a legfinomabb a csirkemell. Vagy legalábbis az egyik legfinomabb ☺
A receptet néhány évvel ezelőtt Gabriellánál találtam és nálunk is nagy kedvenc lett. Tökéletes vendégvárónak is, mert előre elkészíthető és eddig mindenkinek nagyon ízlett. Szoktam az eredeti leírás szerint őzgerincben is készíteni, de ha úgy van kedvem, akkor muffin-sütőben sütöm: isteni golyóbisok lesznek belőle.


Hozzávalók:
- 70-75 dkg csirkemell (eredetileg 80 dkg szerepel, de nekem így biztosabban nem fut ki sülés közben)
- kb 30 dkg szeletelt bacon (ha muffin-sütőben csinálom, akkor 12 szelet)
- 10 dkg reszelt sajt
- 3 ek tejföl
- 3 ek liszt
- 2 db tojás
- só, bors, petrezselyem
- 2 gerezd fokhagyma


A csirkemelleket felkockázom, sózom, borsozom és kicsit félreteszem. A többi hozzávalót  a bacon kivételével egy tálban összekeverem, majd hozzáadom a csirkét is. A sózással vigyázni kell, mert a bacon is sós egy kicsit, nehogy elsózzuk! 
Az összeállítás mindkét esetben ugyanaz: ki kell bélelni a sütőformát baconszeletekkel - az őzgerinc esetében éppen összeérjenek és oldalt lelógjanak -, és utána belekanalazni a csirkemelles nyasszot.


A muffin-sütőnél szépen keresztben belehelyezem a lyukakba a bacont, hogy a két oldalán kilógjon, majd a hús belekanalazása után ráhajtogatom a tetejére.


Már csak a sütés van hátra: 180 fokon kb 45-50 perc alatt szép pirosra sül. 


Ha őzgerincben készítem, akkor az eredeti recept szerint érdemes 40 perc után kiborítani a formából egy tepsire és úgy tovább sütni, hogy a másik fele is szépen megpiruljon. A golyócskákat nem szoktam megfordítva is sütni, tökéletes úgy, ahogy van!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése