2016. október 10., hétfő

Karfiolos csirke

Arra sem emlékszem, hogy honnan szedtem ezt a receptet (újság? valaki ajánlotta?), de már hosszú évek óta nagyon nagy kedvencünk.
A szokásos előnyök mellett (előre elkészíthető, gyors, szinte csak sütni kell) az is sokat nyom a latban, hogy imádjuk a karfiolt. Minden formájában. És ez a verzió igazán jó formáját hozza elő!


Hozzávalók:
- 2 csontos csirkemell vagy 1 csirkemell és 2 comb (utoljára csirkemell filéből csináltam, úgy is jó, de a csontos az igazi - sokkal jobb ízt ad)
- nagy fej karfiol
- só
- bors
- 2 ek olaj
- 1 tk vegeta
- 1 nagy pohár (kb 375 gr) tejföl
- 2 tojás
- 8-10 dkg sajt reszelve


A karfiolt nagyobb rózsákra szedem és bő vízben mosom, áztatom. Ezzel szoktam kezdeni, hogy az esetleges "hívatlan vendégek" elhagyják a rejtekhelyüket.
A húsokat nagyjából egyforma darabokra vágom - a melleket négybe, a combokat kettőbe -, sózom, borsozom és a felforrósított olajon körbe sütöm őket. A tepsibe átszedem, és a nyers karfiolokkal felváltva jó sűrűn bepakolom.
A megmaradt olajba teszem a vegetát és kevés vízzel (0,5-1 dl) felengedem, felforralom, majd ezt a levet rálocsolom a karfiolokra. Alufóliával letakarom és 200 fokon kb 1 órát sütöm.


Ezalatt a karfiol megpuhul, átveszi a hústól egy kicsit az ízeket, a csirke is finom lesz, a csontok mentén sem marad véres.
Kiveszem a sütőből és a tojással és reszelt sajttal összekevert tejfölt rákanalazom. Visszateszem, de csak annyira, amíg szép pirosra sül a teteje - kb 10-15 perc.


Most éppen basmati rizzsel ettük, de tésztával vagy krumpli pürével is finom. A karfiol olyan jó ízű, hogy húsimádó létünkre mindenki a  karfiolokra vadászik :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése