Emlékszem arra a hitetlenkedésre, amit akkor éreztem, amikor először kóstoltam meg ezt a sütit. Akkor nálunk még egyáltalán nem volt divatban és igazán különleges dolognak éreztük. Mondanom sem kell, hogy az összes kolléganőmmel együtt én is rögtön elkértem a receptet - azóta is ezt a fajtát sütöm, szerintem nagyon finom.
Eredetileg csészével voltak megadva a hozzávalók, de nekem egyszerűbb a hagyományos súlymértékkel dolgozni, így lemértem és átírtam őket magamnak.
Hozzávalók:
- 15 dkg vaj
- 20 dkg kristálycukor
- 30 dkg finom liszt
- 3 db tojás
- 1 db nagy narancs
- 1 mk sütőpor
- 2 mk szódabikarbóna
- 2 mk őrölt fahéj
- 1 cs vaníliás cukor
- 10 dkg őrölt dió
- 10 dkg mazsola
- 30 dkg sárgarépa
- 25 cl rum
- 10 dkg kókuszreszelék
- A sárgarépát megtisztítom, kis lyukú reszelőn lereszelem és a narancslével meglocsolom, majd állni hagyom.
- A vajat az egész tojásokkal és a cukorral kikeverem.
- Az összes hozzávalót belekeverem és egy kikent/sütőpapírral kibélelt tortaformába simítom.
- A sütőt 180 C-ra előmelegítem és kb 50 perc alatt készre sütöm.
A tetejére tehetünk egyszerűen olvasztott csokoládét vagy citrommázat - mi ezzel szeretjük. A citrommázhoz 20 dkg porcukrot összekeverek 3 ek citromlével és 2 ek vízzel - de csak annyi folyadékkal, hogy ne legyen túl folyós. Akkor jó az állaga, ha inkább sűrű és lassan terül szét a torta tetején. Ha megszikkadt a máz, máris kóstolható !
2017.11.13
Ismét, sokadszor is megsütöttem ezt az isteni sütit, de most kicsit variáltam rajta: mivel szép magas a tészta, könnyen kettőbe tudtam vágni és bőven megkentem sárgabarack lekvárral. Szerintem nagyon finom, de nálunk minden csak nagyon finom lehet, amibe sok-sok házilekvár kerül.
A tetejére pedig a Guinness torta mascarponés- fehércsokis kréme került.
A Pisti először kicsit megijedt, hogy nem az eddigi kedvenc mázat látta a tortán, de ez olyan finom volt, mostantól ez a kedvenc 😄
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése